Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pes s kožnou chorobou pomáha deťom s rovnakou diagnózou
Zdielať na

Pes s kožnou chorobou pomáha deťom s rovnakou diagnózou

OREGON / Labrador Rowdy žije so svojou majiteľkou v americkom Oregone. Trpí kožnou poruchou vitiligo, pri ktorej dochádza k strate buniek tvoriacich kožný pigment. V jeho prípade sa to prejavuje svetlými škrvnami okolo očí. Vďaka svojmu vzhľadu sa stal známym a pomáha získať sebavedomie deťom, ktoré touto poruchou trpia tiež.

Rowdymu diagnostikovali chorobu v roku 2014. V tom istom roku chorobu zistili aj osemročnému Carterovi z Arkansasu. Škrvny, ktoré sa mu začali objavovať na tvári, ho trápili a psychicky na tom nebol dobre. 

"Chodil do veľkej školy s množstvom detí a jeho tvár sa rýchlo menila. Snažil sa s tým vyrovnať. Prvé, čo mi povedal, keď nastúpil do auta, bolo, že nenávidí svoju tvár," povedala jeho mama

Jedného dňa na Facebooku narazila na fotku Rowdyho, ktorý sa stal medzitým internetovou hviezdičkou a jeho fotky obleteli celý svet. Začala si písať s jeho majiteľkou a nakoniec mohla vďaka darcom svojho syna zobrať za trinásťročným psom.

​Keď sa prvýkrát stretli, vyzeralo to, akoby boli Carter a Rowdy dlhoroční priatelia. Cestu k sebe si našli okamžite. Chlapec podľa slov matky okamžite zmenil postoj k svojej chorobe. Teraz je na seba pyšný. "Myslí si, že koža ostatných je nudná," dodala šťastná mama. Jej syn sa teraz smeje a hrdo o svojej chorobe rozpráva.

Súvisiace články