Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Posúvate ráno budík? Vedci majú pre vás dobrú správu
Zdielať na

Posúvate ráno budík? Vedci majú pre vás dobrú správu

BRATISLAVA / Ľudia sa delia na dve skupiny. Na tých, ktorí ráno vstanú ihneď, ako im zazvoní budík a na tých, ktorí ho po zazvonení viackrát prerušujú a odkladajú. Poprípade si nastavíte viacero budíkov v päťminútových intervaloch. Práve druhá skupina ľudí je často označovaná za lenivých a nedisciplinovaných, keďže nevstanú hneď po prvom budíku. Podľa vedcov môže mať na vás práve posúvanie budíka pozitívny vplyv. Správu priniesol britský denník Independent.

Určite to dobre poznáte. Ráno vám zazvoní budík a namiesto toho, aby ste vstali, ho vypnete, ignorujete alebo posuniete viackrát o pár minút neskôr. Mnoho ľudí to považuje za zlozvyk a pripisuje to zlej morálke.

Ak ste aj vy jedným z takýchto ľudí, máme pre vás dobrú správu. Vďaka odkladaniu budíka môžete byť viac inteligentný, kreatívny a ešte šťastnejší ako ľudia, ktorí dokážu vyskočiť z postele pri prvom tóne budíka. Dokazuje to najnovšia britská štúdia s názvom "Prečo sú nočné sovy viac inteligentné",  píše britský denník Independent.

Ranné vtáča a nočná sova

Autori štúdie Satoshi Kanazawa a Kaja Perina tvrdia, že ľudia sa delia na dve skupiny. Prvá skupina chodí spať dlho pred polnocou a tak nemá problém vstať skoro ráno. Pokiaľ ide o takzvané "nočné sovy", tie často ponocujú, zaspia neskoro a spia tak dlho, ako je to len možné. 

Podľa výsledkov štúdie sú ľudia, ktorí prerušujú a odkladajú budík kreatívnejší a majú vyššie IQ. Budíky a funkcia stlmenie budíka, takzvaný Snooze, sú pre ľudí relatívne nové a evolúcia nás na tento spôsob prebúdzania nepripravila. Podľa vedcov práve ľudia, ktorí túto technológiu používajú každodenne, sú viac prispôsobivý modernému svetu. A práve to je znamením výnimočnej inteligencie.

Nebezpečné vyspávanie

Ak sa naučíme počúvať potreby nášho tela a nebudeme sa podriaďovať pravidlám našich hodín, sme podľa vedcov schopní lepšie sledovať svoje vlastné vášne a nájsť vlastné riešenie problémov. To z nás robí viac kreatívnych a nezávislých.

Potvrdzuje to aj štúdia z University of Southampton, ktorá porovnala na vzorke 1 229 mužov a žien vzťah ich spánku a ich sociálno-ekonomickej situácie. Takzvané sovy, teda ľudia, ktorí chodili spať po jedenástej hodine večer a vstávali po ôsmej hodine ráno, mali všeobecne väčšie príjmy a pohodlnejší životný štýl.

Bohužiaľ, toto neznamená, že by sme mali tráviť všetok svoj čas v posteli. Kým nočné sovy sú šťastnejšie a múdrejšie, stále existujú významné rizikové faktory spojené s dlhým pobytom v posteli. Bolo preukázané, že ľudia, ktorí trávia dvanásť alebo viac hodín v posteli, majú významne vyššie riziko predčasnej smrti.

Súvisiace články