Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mozog vykazuje aj po smrti aktivitu, akoby bol len v hlbokom spánku
Zdielať na

Mozog vykazuje aj po smrti aktivitu, akoby bol len v hlbokom spánku

KANADA / Kanadskí vedci získali vedecký dôkaz, že aktivita mozgu pokračuje aj po tom, čo pacienta vyhlásili za klinicky mŕtveho. Hoci srdce prestalo biť, mozog vykazoval aktivitu, akoby bol v hlbokom spánku.

Kanadskí vedci skúmali mozgovú aktivitu a činnosť srdca štyroch pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti, uvádza sa v článku na portáli denníka Daily Mail. Keď ich odpojili od prístrojov, ktoré ich udržiavali pri živote, v troch zo štyroch prípadov pokračovala mozgová aktivita aj chvíľu po tom, čo srdce zastalo. V jednom prípade však išlo o delta vlny, s frekvenciou menej ako 4 Hz. Tento stav prebúdza intuíciu a inštinkty, je najviac prepojený s frekvenciami liečenia. Za normálnych okolností sa dostáva mozog do hladiny delta v hlbokom spánku. Lekári na jednotke popísali tento prípad ako jedinečný a nevysvetliteľný.

Vedecký tím z Univerzity v Západnom Ontariu zaznamenal zásadné rozdiely elektrickej aktivity v mozgu v rozmedzí času 30 minút pred a 5 minút potom, čo sa srdce zastavilo. "Len ťažko sa to dá pripísať fyziologickým funkciám, keďže táto mozgová aktivita sa prejavovala aj po dlhšej dobe potom, čo sa zastavila cirkulácia krvi," uvádzalo sa v článku publikovanom kanadskom magazíne pre Neurologickú vedu. Tento experiment nastolil ťažkú otázku ohľadom darcovstva orgánov po smrti človeka, či je medicínsky a eticky správne ich použiť. Až pätina ľudí, ktorí prežili zastavenie srdca, mala údajne nevysvetliteľnú "mimotelovú" skúsenosť počas klinickej smrti.

V každom prípade, vedci hovoria, že je ešte priskoro hovoriť o tom, čo by to mohlo znamenať v súvislosti s posmrtnými zážitkami, najmä preto, že jav zatiaľ pozorovali len na jedinom pacientovi.  No už v roku 2013 pozorovali rovnaký úkaz na testovaných potkanoch, keď sa im zastavilo srdce. Ešte minútu po tom, čo im bola odťatá hlava, vykazovali mozgovú aktivitu. Vzorec tejto aktivity bol podobný tej, ktorú zvieratá prejavovali pri plnom vedomí, s výnimkou, že signály boli osemkrát silnejšie. Vedci sa vyjadrili, že zistenie ohľadom zvýšenej aktivity mozgu v prvých sekundách po zastavení srdca naznačuje, že tento fenomén je skôr fyzický, ako spirituálny.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako si udržiavať mozog vo forme.

Súvisiace články