Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Syndróm chronickej únavy: Som tak unavený, že nedokážem žiť
Zdielať na

Syndróm chronickej únavy: Som tak unavený, že nedokážem žiť

RÍM / Som tak unavený, že nedokážem žiť. Takúto vetu môže vysloviť pol milióna Talianov, ktorí trpia syndrómom chronickej únavy. Pacienti to majú zložité: na jednej strane sú príznaky, ktoré sú pre nich veľmi zrejmé, na strane druhej majú rodinných príslušníkov, lekárov a zamestnávateľov, ktorým je ťažké vysvetliť, ako trpia.

Vo svojej dramatickej forme, ktorá vedie k invalidite, nie sú ľudia schopní zdvihnúť sa z postele, ísť do školy, pracovať alebo vyjsť z bytu. Syndróm chronickej únavy, Chronic Fatigue Sundrome, je ťažké niekam zaradiť a diagnostikovať. Má rôzne príznaky, nie je známy jeho pôvod a neexistuje test na jeho identifikáciu. A vedie k sociálnemu vylúčeniu. 

"Pacienti často opisujú chorobu ako vleklú infekciu," vysvetľuje riaditeľ oddelenia onkológie na klinike v Avianu Umberto Tirelli, ktorý sa chorobou začal zaoberať medzi prvými. 

Zdá sa, že príznaky sú nasledovné: nešpecifikované bolesti v rôznych častiach tela, zamdlievanie, napuchnuté žľazy na krku a v podpazuší, problémy so sústredním sa. Určiť diagnózu nie je jednoduché. Praktický lekári syndróm chronickej únavy neuznávajú a špecializovaných centier je len niekoľko. Niekedy trvá mesiace či dokonca roky, než sa človek dostane ku špecialistovi. 

Medzi niektorými lekármi sa rozšírilo presvedčenie, že ide o psychickú poruchu. "Keď týchto pacientov vidíme, je jasné, že nejde o problém duše. Pacient s depresiami má všetky možnosti na to, aby bol aktívny, ale on po tom netúži. Pacient so syndrómom chronickej únavy ale chce niekam ísť, mať normálny sexuálny život, ale nemá na to silu,"  upozorňuje Tirelli. 

Rozptýliť pochybnosti okolo syndrómu chronickej únavy by mohol akýsi bio ukazovateľ, ktorý by chorobu zistil. Týmto smerom tiež vedie výskum. V Spojených štátoch nedávno zdvojnásobili rozpočet na výskum: tento rok naň dali viac než 15 miliónov dolárov. 

Diagnostika krvnými testami

Niektoré štúdie vyzerajú sľubne, napríklad vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu navrhujú diagnostickú metódu pomocou jednoduchého krvného testu. Vedci študovali vzorky krvi 45 osôb trpiacich syndrómom chronickej únavy. Analyzovali úroveň 612 chemických látok spojených s bunkovým metabolizmom a našli desiatku metabolitov, ktoré zrejme boli prítomné v menšej miere u všetkých pacientov a ktoré, použité ako diagnostický test, zaručujú presnosť vyššiu než 90 percent. Ide o predbežné výsledky, ktoré ale umožnili ďalšiu hypotézu: symptómy by mohli vychádzať z anomálnej odpovede organizmu na stres, ktorý pravdepodobne vedie bunky k spomaleniu metabolizmu. 

"Choroba má pravdepodobne celú škálu rôznych príčin. V posledných rokoch boli predložené rôzne hypotézy," hovorí Tirelli. Jednou z najrozšírenejších je tá, podľa ktorej je syndróm chronickej únavy spojený so zlým fungovaním imunitného systému. Syndróm sa totiž často objavuje po nejakej infekcii. Ale dve desiatky rokov výskumu zatiaľ nepriniesli výsledok - nepodarilo sa izolovať špecifický mikroorganizmus, ktorý je za tento syndróm zodpovedný. Sú aj ďalšie faktory, ktoré môžu syndróm spustiť, ako napríklad trauma, stres či alergia. 

Za týchto podmienok sa lekári musia snažiť kúsok po kúsku nájsť podnet, ktorý syndróm chronickej únavy vyvoláva, a musia sa ho snažiť eliminovať. Najdôležitejšie je raz a navždy zistiť mechanizmus spúšťajúci chorobu, pretože len tak sa dá prísť na účinnú liečbu. 

Súvisiace články