Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Facebook má na extrémistov iný meter
Zdielať na

Facebook má na extrémistov iný meter

BRATISLAVA / Facebook zablokoval profil známeho lovcu extrémistov Jána Benčíka. Tento muž práve cez sociálnu sieť zhromažďoval informácie o slovenských extrémistoch a práve vytvoril ďalší príspevok, v ktorom na nich poukazoval. Koláž fotografií nenávistných statusov a ľudí, ktorí ich písali, je podľa Facebooku porušovaním autorských práv.

"Dávať dištanc, alebo ban ľuďom, ktorí na takéto veci upozorňujú a nie tým, ktorí šíria nenávisť a píšu vyhrážky, tak nad tým zastáva rozum," hovorí bloger Ján Benčík.
Fotografia už na sociálnej sieti nie je dostupná. Bola to však koláž nenávistných komentárov pod článkom o rasovo motivovanom útoku na francúzskeho študenta v bare v Banskej Bystrici.

Okrem iného sa v komentári tohto muža písalo aj to, že ak vláda nevyženie "určitých ľudí" vytvoria popravčie čaty a zoberú spravodlivosť do vlastných rúk. Tento obsah je teda podľa facebooku v poriadku. No použitie nenávistných statusov a fotografií ľudí, nie

"Že som porušil niečie autorské práva. Toto tam bolo. Nič viac," hovorí Ján Benčík.

Je to vo všeobecne čudné, pretože FB spoločne s Googlom deklarovali, že budú zasahovať a nakoniec potrestajú muža, ktorý na to veľmi profesionálne poukazuje. Za to by mal dostať medailu.

"Facebook nerieši to, že on je dobrý a náckovia sú náckovia. Stane sa z neho hoaxbook a hatebook," hovorí Arpád Soltész, komentátor novín.sk.

Podľa všetkého túto fotografiu niekto facebooku nahlásil a pravdepodobne to nebol jeden človek. Museli ho skupiny hromadne nahlasovať. Keď veľa ľudí nahlási, automaticky zablokuje a až potom skúma, že čo...

Iný meter

Celý prípad je o to zaujímavejší, že Ján Benčík v minulosti takisto FB niekoľko krát upozorňoval na statusy a komentáre všetkých tých ľudí, o ktorých píše svoje blogy. Lenže vtedy to bolo podľa Facebooku úplne v poriadku.

O vysvetlenie sme požiadali aj sociálnu sieť Facebook. Zatiaľ nám však prišla iba automatická odpoveď, že nám ďakujú za otázku a odpovedia čo najskôr.

Súvisiace články