Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedci vysvetlili, čo sú psie oči
Zdielať na

Vedci vysvetlili, čo sú psie oči

PRAHA / Okrídlené príslovie robiť psie oči je v slovenčine veľmi rozšírené - pretože u psov tento pohľad naozaj dobre poznáme. Lenže posledné výskumy ukazujú, že psy cítia pri tomto pohľade úplne inú emóciu, než si ich majitelia myslia.

Psy tento pohľad nasadia, keď sa niečoho dopustia - predpokladáme teda, že pohľad naznačuje vinu. Podľa psích psychológov to ale signalizuje niečo iné: strach.

Tejto téme sa venovala psychologička Alexandra Horowitzová z Barnard College na Columbia University. Opísala to v dvoch prácach, ktoré následne vydala aj knižne, a to v roku 2009 a roku 2016. Zvieracím (a najmä psím) kognitívnym a psychologickým schopnostiam i limitom sa venuje celú svoju profesionálnu kariéru, svoju pozornosť zamerala predovšetkým na to, ako interagujú so svojimi majiteľovi.

Ako sa robia psie oči

Pes sa pri tejto situácii skrčí a zdvihne rozšírené oči svojmu majiteľovi tak, že je mu vidieť aj očné bielko. Často tiež sklopí uši na zadnej strane hlavy, občas tiež otvorí papuľu a akoby olizujoval vzduch. To všetko sú podľa Horowitzovej typické prejavy strachu, ktoré si len ľudia mylne vykladajú ako pocit viny.

Vedkyňa študovala v rade experimentov 14 psov rôznych plemien - všetky pritom starostlivo nakrúcala a zábery potom analyzovala. Aj majitelia psov mali na záberoch povedať, kedy cíti, že na nich ich miláčikovia robia "psie oči". Ukázalo sa, že psy reagujú rovnakým výrazom aj na to, keď sú svojím majiteľom trestaní - rozdiel teda nie je v správanie psov, ale len v tom, ako si ho ľudia vykladajú. Pohľad "viny" skôr podľa tejto štúdie znamená, že sa pes obáva trestu, než že cíti zodpovednosť za niečo, čo vykonal.

Dr. Horowitzová uviedla v rozhovore pre server IFLScience, že sa "zdá nepravdepodobné, že psy majú rovnaký typ uvažovania ako my - už len kvôli ich odlišným mozgom, a to napriek tomu že sú nám inak ich mozgové štruktúry veľmi podobné". Expertka si na základe svojho výskumu myslí, že psy nemajú dostatočnú inteligenčný kapacitu na to, aby boli schopní "premýšľať o premýšľanie", čo koncepcia pocitu viny vyžaduje.

Súvisiace články