Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Viete, čo je to svojka? Používate ju zrejme denne
Zdielať na

Viete, čo je to svojka? Používate ju zrejme denne

BRATISLAVA / Svojka. Že netušíte čo to je? A čo poviete – na selfie? Aj jedno aj druhé slovo má svojich priaznivcov. Otázka je – ktoré z nich je spisovné.

Dnes je medzinárodný deň materinského jazyka. Takže svojka alebo selfie?

"V dnešnej reči možno hovoriť aj tak aj tak. Používatelia jazyka sú veľmi tvoriví," hovorí PhDr. Sibyla Mislovičová z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV.  "Slová, ktoré vznikajú a zaradia do neutrálnej vrstvy jazyka sa dostanú do slovníka, ale trochu neskôr.

Na otázku, aká je slovenčina silná proti anglickým slovíčkam, odpovedá: "Neviem, či sa brániť preberaniu slovíčok. Preberanie slov je prirodzeným obohatením jazyka."

Laická predstava je taká, že sedí zopár diplomovaných ľudí a meditujú nad svojkou alebo selfie a oni sa rozhodnú, že toto áno, ale toto nie.

"Nie, nie. O používaní rozhodujú ľudia. Povedzme si víkend, to slovo sme potrebovali, píšeme ho foneticky, už nie s anglickou gramatikou."

Napríklad dochádza aj k takým zmenám, že slovo krabica bolo doteraz nespisovné. Na nátlak obyvateľov, ktorí toto slovo neprestávali používať, sa napokon dostalo do slovníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy