Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláčia brucho pri zemi a ledva sa hýbu. Tak vyzerajú najtučnejšie tigre na svete
Zdielať na

Vláčia brucho pri zemi a ledva sa hýbu. Tak vyzerajú najtučnejšie tigre na svete

HARBIN / V najväčšom parku sibírskych tigrov žijú veľmi tučné tigre. Pohľad na nich sa zdá byť niektorým komický, iní sa zamýšľajú, či je to zdravé. Ošetrovatelia tvrdia, že to je úplne normálne a čoskoro sa to zmení.

Ľudia žartujú, že tigre sibírske sa prejedli počas osláv čínskeho Nového roku. Nie je to tak, na rozdiel od ľudí so slabou vôľou ich priberanie netkvie v prejedaní sa, ale v prirodzenom prispôsobení sa teplotným podmienkam. Severočínske mesto Harbin zaznamenáva v zime mrazivé teploty aj mínus 30°Celzia. Tigre teda jedia viac a hýbu sa menej, aby si vytvorili dostatočný tukový obal, ako ochranu pred mrazmi.

S príchodom jari začne ich váha prirodzene klesať a v lete budú opäť vo forme tak, ako ich poznáme. Park je najväčšou prírodnou rezerváciou pre tigre sibírske na svete. Vďaka veľkej snahe o zachovanie tohto ohrozeného druhu sa podarilo ich počet stabilizovať. Len v uplynulom roku sa v harbinskom tigrom parku narodilo vyše 90 tigríčat sibírskych. Vo voľnej prírode žije na svete už len zhruba 500 jedincov, predovšetkým na ďalekom ruskom východe, severovýchode Číny a v Severnej Kórei.

Pozrite si archívnu reportáž o tigrej oáze neďaleko Bratislavy.

Súvisiace články