Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Američania chcú od turistov ich prihlasovacie údaje na sociálne siete
Zdielať na

Američania chcú od turistov ich prihlasovacie údaje na sociálne siete

WASHINGTON / Americké ministerstvo zahraničia zvažuje, že od cestujúcich si bude pýtať heslá k ich účtom na sociálnych sieťach či všetky mobilné čísla uložené v ich kontaktoch. Podobným návrhom sa zaoberala už Obamova administratíva, prebiehať to malo ale len na dobrovoľnej báze. Stále nie je jasné, čomu by toto opatrenie malo zabrániť alebo čo by malo odhaliť.

Heslo na Facebook, Twitter či Google budú možno musieť poskytnúť ľudia, ktorí plánujú vycestovať do Spojených štátov amerických. Má byť pritom jedno, či má ísť o návštevu pracovnú alebo turistickú, informuje na svojej webovej stránke CNN.

Teraz túto informáciu potvrdil a konkretizoval aj americký minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly. Tejto úlohy by sa mali zhostiť americké ambasády. "Hľadáme ďalšie spôsoby, ako ľudí preveriť a ako ich preverovať lepšie. Možno budeme chcieť prístup na ich sociálne siete, tak isto aj heslá," povedal Kelly. 

Spomínané opatrenie by sa malo týkať siedmich krajín, ktorých sa týka Trumpov dočasne pozastavený zákaz. "Je veľmi ťažké preveriť ľudí v Iráne, Iraku, Líbyi, Somálsku, Sudáne, Sýrii a v Jemene. Ale keď sem prídu, chceme vedieť: na ktoré stránky chodia a ich heslá. Potom uvidíme, čo robia na internete," vysvetlil Kelly. Dodal, že zatiaľ ide len o úvahy. 

Otázkou taktiež ostáva, akým spôsobom by mali ľudia ambasáde tieto informácie poskytnúť. S výpisom z histórie navštívených stránok sa dá totiž manipulovať, niektoré položky je možné vymazať. Tak isto sa z facebookovského účtu dajú ľahko zmazať kompromitujúce komentáre či fotografie, prípadne si založiť dva účty. 

"Môžeme sledovať aj účty, peniaze. Ako ľudia žijú, kto im posiela peniaze. To ale iba v niektorých prípadoch, v ktorých máme podozrenie, že jedincom posielajú peniaze teroristické organizácie," dodal Kelly. 

Od decembra 2016 môžu cudzinci Američanom poskytnúť informácie o svojich sociálnych sieťach a ďalších on-line aktivitách dobrovoľne. "Vláda má určite právo na zber niektorých informácií, ale bolo by dobré, keby sa k tejto otázke vyjadrili aj skupiny zaoberajúce sa ochranou súkromia," myslí si právnik Michael Macleod-Ball.

Pozrite si archívne video o tom, ktoré heslá sú bezpečné a ktoré naopak nie. 

Súvisiace články