Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľadový kúpeľ si vyskúšala aj naša korešpondentka
Zdielať na

Ľadový kúpeľ si vyskúšala aj naša korešpondentka

MOSKVA

Keď vidíte rady ľudí v plavkách, ktorí mrznú v -10 vonku na uliciach, v parkoch, aby následne vliezli do ľadovej vody a ešte sa z toho tešili, pocity sú zmiešané. Viera? tradícia ľadového kúpeľu nie je u pravoslávnych povinná. Šport, otužovanie, zdravie? Viac ako polovica z nich boli "obyčajní" ľudia, ktorí jednoducho po práci prišli do parku. S deťmi, so starými rodičmi, s kamarátmi. Okúpať sa a vypiť čaj. Popritom sa pozrieť na "sprievodný program", ktorý predstavoval svätý s krížom a banda ochrankárov, záchranárov, ktorí tam stáli od 6 večera až do druhého dňa - do obeda. 
Atmosféra bola veselá, ľudia sa fotografovali, povzbudzovali. Dokonca aj svätí si medzi sebou robili srandu. Môj silný ruský akcent prilákal pozornosť miestnych policajtov, ktorí ma okamžite poslali okúpať sa. 
Keďže šlo o môj prvý ľadový kúpeľ, navyše v mínusových teplotách, mala som niekoľko znepokojivých otázok týkajúcich sa zdravia. Na otázku, či sa na to niekto pripravoval - napríklad zlaté rady o ľadovej sprche, ktorú treba postupne predlžovať, aby ste sa vrhli na takéto otužovanie, na mňa ľudia nechápavo hľadeli a krútili hlavou, že "nie, nič také". Aby som prestala mať otravné otázky, dostala som od jednej pani nádobku s bravčovou masťou na nohy. Aby mi neomrzli. Najväčšou motiváciou bol smiech záchranárov pri kúpeli, ktorí ma upokojovali slovami: "Nestresuj a choď." A tak som šla.
Vliezla som do stanu, kde sa prezliekali ľudia do plaviek a tešili sa. Všetci rozprávali o strachu, o neskutočnej zime.. A všetci sa smiali. Ten moment, keď som vystúpila zo stanu v plavkách bol nepríjemný. Ten pocit, keď moje bosé nohy museli prejsť po ľade až k vode - doslova desivý. A k príjemnému pocitu nepomohla ani voda. Napriek tomu, nebolo to vlastne vôbec zlé. 
Hoci ponorenie hlavy som nedala ani raz, pričom by sa mala ponoriť trikrát, verím, že nabudúce - áno, nabudúce, to dám. Ľudia po kúpeli hovorili o pocitoch ľahkosti, sviežosti, očisty.. Moje pocity? Súhlasia so všetkými. Ten blok, ktorý odstránite -pretože prakticky každé ľudské telo je na to pripravené - je oslobodzujúci. A ani vám po kúpeli nie je už taká zima vonku, takže môžete piť ten ruský čaj. A zajedať ho niečím ideálne super sladkým. Lebo žiadny Rus nepije čaj len tak. Bez pohostenia. 

Súvisiace články