Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z Číny do Británie za 18 dní. Nový vlak spája Európu s Áziou
Zdielať na

Z Číny do Británie za 18 dní. Nový vlak spája Európu s Áziou

LONDÝN/PEKING / V stredu prišiel do Londýna prvýkrát nákladný vlak, ktorý priamo spája Čínu s Britániou. Projekt je súčasťou čínskeho ambiciózneho plánu novej Hodvábnej cesty na posilnenie obchodných vzťahov s Európou.

Vyše 30 vagónov priviezlo odev, tašky a ďalší spotrebný tovar z obchodného centra I-wu vo východočínskej provincii Če-ťiang. Trať v dĺžke 12 000 kilometrov vlak prekonal za plánovaných 18 dní. Vzhľadom na rôzne rozchody koľají v jednotlivých krajinách bolo nutné niekoľkokrát prekladať a meniť lokomotívy a vagóny.

Toto železničné spojenie je o štyri pätiny lacnejšie ako letecká doprava a o 30 dní rýchlejšie ako plavba loďou, povedal serveru ITV Fang Sü-tung, manažér investičnej skupiny Tchien-meng Industrial Investment. Vlak bude spočiatku jazdiť raz týždenne, kým zistia, aký bude dopyt.

Trasa vedie z Číny cez Kazachstan, Rusko, Bielorusko, Poľsko, Nemecko, Belgicko a Francúzsko tunelom pod kanálom La Manche do Británie. Čínske štátne železnice už prevádzkujú nákladnú dopravu medzi Čínou a niektorými inými európskymi mestami, napríklad Hamburgom a Madridom. Londýn bude pätnástym európskym mestom, ktoré sa pripojí k novej Hodvábnej ceste.

Bývalý britský premiér David Camerov si Čínu veľmi chválil a jeho plánom bolo urobiť z Británie hlavnú bránu pre vstup čínskych investícií na Západ. Jeho nástupkyňa Theresa May na neho nadväzuje a v rámci prípravy na odchod krajiny z Európskej únie sa snaží o získanie miliárd dolárov čínskych investícií.

Zdielať na

Súvisiace články