Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hotel v talianskej oblasti Abruzzo pochovala lavína, hlásia mnoho mŕtvych
Zdielať na

Hotel v talianskej oblasti Abruzzo pochovala lavína, hlásia mnoho mŕtvych

ABRUZZO / Tri mŕtve telá doposiaľ objavili talianski záchranári v hoteli Rigopiano v regióne Abruzzo, ktorý v noci na štvrtok zasiahla mohutná lavína. S odvolaním sa na zdroje z prostredia tamojšej polície o tom informovala talianska agentúra ANSA. Záchranári údajne lokalizovali už aj štvrté bezvládne telo, vyhrabať sa im ho však doposiaľ nepodarilo. Talianska vláda správy o týchto obetiach doposiaľ nepotvrdila.

Podľa záchranárov bola lavína zrejme vyvolaná otrasmi zeme, ktoré v stredu postihli strednú časť Talianska. Záchranári sa počas noci pokúšali dostať k postihnutému miestu.

Talianska tlačová agentúra ANSA napísala, že incident si vyžiadal "mnoho mŕtvych". V hoteli sa malo v čase incidentu nachádzať zhruba 30 ľudí. Hostia taliasnkého hotela Rigopiano mali v okamihu pádu ničivej lavíny zbalené kufre a budovu na úpätí pohoria Gran Sasso sa chystali opustiť. Museli ale počkať, kým snežný pluh neodstrání sneh, který zablokoval prístupovú cestu.

Následkom lavíny sa čiastočne preborila strecha. Obyvatelia blízkej obce Farindola zalarmovali záchranárov. Snehová víchrica a zablokované cesty im však sťažili prístup na miesto udalosti, kam podľa miestnych médií prišli o 4:00 h SEČ. Niektorí hostia stačili poslal na pohotovostné čísla SMS správy. "Pomôžte, umierame zimou," napísal podľa agentúry ANSA jeden pár hostí. Denník Corriere della Sera zverejnil SMS s textom: "Niektoré múry boli strhnuté. Som vonku s pracovníkom údržby, ale z hotela nevidím nič. Predo mnou je len múr snehu."

Živí vyviazli zatiaľ dvaja ľudia, ktorých vrtuľník dopravil do nemocnice. Jedným z nich je hosť Giampaolo Parete. "Som nažive, pretože som práve vychádzal pre niečo do auta," povedal. Jeho žena a dvaja synovia zostali v troskách hotela. "Ocitol som sa pod snehom, ale podarilo sa mi dostať sa von. Auto zavalené nebolo, počkal som v ňom, kým neprišla pomoc," oznámil v nemocnice tridsaťosemročný muž.

Stredné Taliansko v stredu zasiahli štyri silné otrasy zeme. Tie si vyžiadali výpadky v dodávkach elektriny pre desiatky tisíc domácností v oblastiach Abruzzo a Marche. Podľa predbežných správ si zemetrasenia vyžiadali aj život jedného človeka.

Niekoľko dotrasov zaznamenali seizmológovia aj počas noci na štvrtok, čo zrejme súvisí so spustením lavíny na hotel.

mapy.google

Súvisiace články

Najčítanejšie správy