Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obama sa rozlúčil na poslednej tlačovke v Bielom dome, pokarhal Putina
Zdielať na

Obama sa rozlúčil na poslednej tlačovke v Bielom dome, pokarhal Putina

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON D.C. / Dva dni pred inauguráciou Donalda Trumpa sa dosluhujúci americký prezident zišiel v Bielom dome s novinármi. Posledný krát absolvoval tlačovú konferenciu ako hlava Spojených štátov.

Barack Obama sa po ôsmich rokoch s novinármi v Bielom dome stretáva naposledy. Deň pred ním sa rozlúčil jeho hovorca Josh Earnest. Obama jeho posledné pravidelné stretnutie s novinármi nečakane prerušil, aby ocenil Earnestovu inteligenciu. 

Obamu vystrieda Trump

"Nie je len dobrým hovorcom, ale aj dobrým človekom. Som na neho nesmierne hrdý," povedal Obama. Americké médiá v stredu informovali, že pred Bielym domom parkujú sťahovacie autá a nakladajú majetok Obamovej rodiny.

Poďakoval sa všetkým spolupracovníkom a pokáral ruského prezidenta Vladimira Putina za protiamerickú rétoriku. Rovnako obhajoval rozhodnutie znížiť trest Chelsea Manning.

Rokovania s Moskvou stroskotali

Vďaku si zalúžili aj novinári, ktorým povedal, že si prácu s nimi užíval. Zdôraznil, že je pre Američanov i vládu dôležité mať slobodné médiá, aby ľudia dostávali pravdivé informácie založené na faktoch a dôkazoch.

Jedna z otázok prítomných novinárov sa týkala vzťahu s Ruskom a ich prezidentom Vladimirom Putinom. Obama povedal, že je americkým a svetovým záujmom mať dobré vzťahy s Ruskom.

Poznamenal však, že Putinovo vedenie podľa neho podnecuje protiamerickú rétoriku, ktorá vzájomné vzťahy narušuje. "Snahy vyjednať s Ruskom jadrovú politiku stroskotali, pretože Moskva odmietla rokovať," dodal.

Obama sa sťahuje do nového domu v luxusnej washingtonskej štvrti Kalorama. S manžekou a dvoma dcérami bude bývať v historickom dome z roku 1928 s rozlohou 761 metrov štvorcových a s deviatimi izbami. 

​V piatok sa do Bieleho domu nasťahuje novozvolený americký prezident Donald Trump. Ten pred novinárov prvýkrát prestúpil minulý týždeň. Hovoril o ruských hackerských útokoch počas amerických volieb a obul sa do niektorých médií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy