Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nové ceny za elektrinu šokovali, premiér menil rokovanie vlády
Zdielať na

Nové ceny za elektrinu šokovali, premiér menil rokovanie vlády

BRATISLAVA / Vážnou témou dnes boli na Slovensku ceny energií. Množstvo obcí či podnikateľov sa ozvalo, že poštou dostali zálohové faktúry s rozpisom platieb na tento rok. Napriek avizovanému zníženiu cien energií tam však našli niekoľkonásobne vyššie sumy za elektrinu.

Problém sa týka malých firiem, podnikateľov, obcí a bytových družstiev prevažne na strednom Slovensku. Problém je v tom, že dotknutí majú nadimenzovaný oveľa väčší odber, ako reálne využívajú. Volá sa to maximálna rezervovaná kapacita.

Znie to síce komplikovane, ale vysvetliť sa to dá takto. Napríklad podnikateľ má na svojich potravinách určitý odber energie. Jeho istič ale garantuje, že elektrárne mu dodajú niekoľko násobne viac, ako reálne spotrebuje.

Z cenového výmeru na tento rok sa dozvedel, že bude platiť 100 násobne viac. Cena je však vyššia nie kvôli elektrine, ale práve kvôli spomínanému ističu. Teda preto, že má garantované oveľa väčšie množstvo elektriny, než mu treba. Touto faktúrou chcela distribučka podnikateľa prinútiť, aby si namontoval taký istič, ktorý bude garantovať len toľko elektriny, koľko mu naozaj treba. Aby sa do jeho trafostanice zmestili ďalší, ktorých by sa chceli pripojiť. Ako prvá dnes na problém upozornila SaS. Odvolali sa na premiérov slogan, držíme ceny energií.

Menil rokovanie vlády

Premiéra tieto informácie pobúrili. Kvôli tomu sa dokonca menil dnešný program rokovania vlády.

"Nemôže byť vláda a spoločnosť postavená pred hotovú vec, že niekto bude platiť za ističe alebo nejaké iné technické veci viacej len preto, že doteraz sa s touto témou nikto nezaoberal," hovorí premiér Robert Fico.

Kompetentní na koberci

Preto prišli na dnešné rokovanie vlády takpovediac na koberec kompetentní, aby ponúkli riešenie. Lebo ak nie, vláda ich k tomu donúti zmenou zákona. Čo teda s preddavkami, ktoré ste našli v schránke?

"Odporúčam hodiť do koša a nevšímať si. Pretože musia prísť s platbami zálohovými, ktoré budú rovnaké ako boli v roku 2016, to znamená na základe tých istých kritérií, na základe tých istých pravidiel," dodal premiér.

Čiže regulačný úrad prišiel na rýchlo po nátlaku vlády s myšlienkou, aby dotknutí dostali akési moratórium.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy