Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na prechádzke našiel veľký poklad. Časť z neho si môže nechať
Zdielať na

Na prechádzke našiel veľký poklad. Časť z neho si môže nechať

ROKYCANY / Petr Hudec našiel v lese v českých Rokycanoch džbán plný strieborných mincí. Podľa odborníkov pochádzajú tieto mince z doby kráľa Václava IV. a ich majiteľ si za ne mohol kúpiť v tých časoch napríklad dom na predmestí alebo stádo kráv. Správu priniesol spravodajský portál iDnes.cz. Odmenu dostane i nálezca. Ten má právo maximálne na desať percent z odhadovanej ceny nálezu.

Petr Hudec tvrdí, že mu v tomto objave pomohli divoké prasatá, ktoré na danom mieste rozryli zem. "V priestore ležalo pár mincí. Zavolal som známemu zo Západočeského múzea. Prišiel aj s archeológmi, ktorí odkryli tú najväčšiu časť," opisuje Petr Hudec. V keramickom džbáne našli poklad, v ktorom bolo presne 519 stredovekých mincí. Podľa všetkého sú to strieborné pražské groše Václava IV. a dve drobné mince, ktoré uzreli svetlo sveta niekedy medzi rokmi 1378 a 1419. Do skrýše ich majiteľ uložil pravdepodobne počas husitských vojen, píše iDnes.cz.

"Niekto podľa všetkého utekal a aby o majetok neprišiel, schoval ho. S najväčšou pravdepodobnosťou skoro zomrel. Inak by si mince určite vyzdvihol," skonštatoval riaditeľ Západočeského múzea v Plzni František Frýda. Numizmatik Miroslav Hus upresnil, že majiteľ si za takýto majetok v minulosti mohol kúpiť napríklad dom na predmestí či stádo kráv.

Odmenu dostane i nálezca

Odborníci vyčíslili zatiaľ iba malú časť z pokladu. Musia ešte prebehnúť ďalšie technologické postupy.  Nie je vylúčené, že odborníci objavia aj ďalšie mince. Hodnota nálezu sa ale zatiaľ vyčísliť nedá. Treba totiž vziať do úvahy i historickú hodnotu mincí. Zaujímavý je aj fakt, že sa jednalo o veľké množstvo mincí a zostali v zachovanej keramickej nádobe. 

Odmenu dostane i nálezca. Ten má právo maximálne na desať percent z odhadovanej ceny nálezu. 

Súvisiace články