Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Niekoľkonásobný vrah Breivik sa sťažuje, že mu samotka škodí
Zdielať na

Niekoľkonásobný vrah Breivik sa sťažuje, že mu samotka škodí

OSLO / Nórsky terorista Anders Behring Breivik pri výpovedi pred odvolacím súdom uviedol, že zadržiavanie na samotke mu veľmi škodí a je dôvodom, prečo sa vo väzení ďalej zradikalizoval. Pripustil však, že sa podmienky vo väzení pre neho zlepšili od vlaňajšieho rozhodnutia súdu nižšej inštancie, podľa ktorého nórske úrady porušujú niektoré Breivikove ľudské práva. Štát sa následne proti tomuto verdiktu odvolal.

Breivik 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. V roku 2012 bol za terorizmus odsúdený na 21 rokov väzenia. To je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť, možno ho ale opakovane predlžovať de facto až na doživotie.

Breivik je radikálnejší

"Generálny prokurátor má pravdu v tom, že som teraz radikálnejší. Šokuje ma to, čo som v posledných piatich rokoch napísal. Žijem v úplnej izolácii a nikto ma nekoriguje," vyhlásil Breivik vo výpovedi, ktorú na rozdiel od výpovede generálneho prokurátora a Breivikovho obhajcu v utorok a v stredu nórske médiá neprenášajú obrazom ani zvukom.

Breivik si ale pochválil, že podmienky vo väzení sa pre neho zlepšili po tom, čo súd dospel vlani v apríli k záveru, že nórsky štát porušuje niektoré jeho ľudské práva. "Až do decembra 2015 to bolo peklo, ale teraz sú podmienky celkom dobré," vyhlásil.

Terorista sa ale naďalej sťažuje na prísnu kontrolu korešpondencie. Súd v apríli odmietol, že kontrola by porušovali právo Breivika na súkromný život a on sa proti tomu odvolal.

Breivikova ideológia

Breivik uviedol, že väzenská služba neposiela takmer žiadne listy, ktoré napíše, a zadržiava príliš veľa listov, ktoré sú mu adresované. "Iba desať percent ľudí, ktorí mi píšu, sú militantní národní socialisti. Tí ostatní nepodporujú násilie. Väčšina dopisovateľov je kritická k prisťahovalectvu, takže sympatizuje s mojím motívom, ale nepodporujú moje činy," povedal.

Breivik vo výpovedi tiež pripustil, že jeho cieľom pri súdnom procese bolo získať pozornosť a pokúsiť sa vyvolať záujem o jeho ideológiu. Zároveň ale vyhlásil, že mu skutočne ide o lepšie podmienky vo väzení. "Cieľom je získať minimum, ktoré človek musí mať, aby prežil," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy