Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Briti vynašli spôsob, ako prinútiť zuby samé sa uzdraviť
Zdielať na

Briti vynašli spôsob, ako prinútiť zuby samé sa uzdraviť

LONDÝN / Nová metóda sľubuje, že obnoví živé bunky v zubnej dreni. Pomôže tomu prostriedok pôvodne vyvinutý proti Alzheimerovej chorobe na londýnskej vysokej škole King's College.

Zubári používajú na zaplnenie väčších dier v zube rôzne umelé výplne, tieto látky potom zostávajú súčasťou zuba a nerozpadajú sa. Normálny pôvodný stav zuba sa teda nikdy neobnoví. V štúdii, ktorá vyšla 9. januára v odbornom časopise Nature, ale vedci z King's College popísali spôsob, ako stimulovať kmeňové bunky obsiahnuté v zubnej dreni a prinútiť zub, aby produkoval viac dentínu aj vo veľkých dutinách. Dôsledkom by malo byť obmedzenie plomb v zubnej medicíne.

Vedci využili niekoľko drobných molekúl, ktoré stimulujú rast buniek v zube. Jednou z nich je inhibítor tideglusib, ktorý bol predtým využitý v klinických testoch na liečbu neurologických ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Vďaka tomu, že bol prostriedok už testovaný, bude podľa lekárov relatívne jednoduché a predovšetkým rýchle zaviesť ho do praxe.

"Jednoduchosť nášho prístupu z neho robí ideálny produkt pre dentálnu medicínu a prirodzenú liečbu veľkých dutín. Naviac môžeme využiť liek, ktorý bol už klinicky testovaný, čo je skvelá príležitosť dostať túto liečbu rýchlo k ľuďom," hovorí professor Paul Sharpe z King 'College London.

Súvisiace články