Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Študenti odmietajú filozofov Platóna či Kanta, pretože sú belosi
Zdielať na

Študenti odmietajú filozofov Platóna či Kanta, pretože sú belosi

LONDÝN / Zväz študentov na Katedre orientálnych a afrických štúdií Londýnskej univerzity žiada vyradenie najznámejších filozofov, ako sú Platón, René Descartes či Immanuel Kant, z výučby. Dôvod? Sú to belosi!

Roger Scruton je jeden z najvýznamnejších súčasných britských filozofov (v 70. a 80. rokoch podporoval disidentov v komunistickom Československu), ktorý požiadavky študentov cez víkend kritizoval, píše český Reflex.

"Naznačuje to ich neznalosť a nevedomosť. Čo znamená biela filozofia? Nemožno predsa vylúčiť z výučby celú oblasť intelektuálneho úsilia, bez toho aby bola skúmaná. Ak si myslia, že Kantova Kritika čistého rozumu má koloniálny podtext, chcel by som počuť, ako to zdôvodní. "

Prodekan Buckinghamskej univerzity Anthony Seldon podľa britského denníka Daily Mail bol vo svojej kritike ešte tvrdší: "Existuje reálne nebezpečenstvo, že politická korektnosť sa dostáva mimo kontrolu. Ak chceme porozumieť svetu, musíme skúmať, ako to bolo a nie prepisovať históriu, aby to bolo podľa toho, ako chcú niektorí ľudia. " 

Zväz študentov doslova napísal, že bieli filozofi "by mali byť skúmaní len v prípade potreby" a ich práce by mali byť vyučované výhradne z "kritického hľadiska", pretože niektorí svoje diela napísali v "koloniálnom kontexte".

Platón to predpovedal už pred dvetisíc rokmi

Pikantné je toto tvrdenie napríklad u Immanuela Kanta, v ktorého diele sa nič podobné neobjavuje.

Platón, jeden z najvýznamnejších a najvplyvnejších mysliteľov všetkých čias, ale niečo také predpovedal už pred dva a pol tisíc rokmi, keď hovoril: "Žijeme v osobitných časoch, kedy mladí i starí sú vzdelávaní v lži a ten, ktorý sa odváži hovoriť pravdu, je nazývaný šialencom či bláznom. "

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy