Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nekupujte Hačika! Vyzývajú ochrancovia zvierat
Zdielať na

Nekupujte Hačika! Vyzývajú ochrancovia zvierat

BRATISLAVA / V televízii iste mnohí z vás postrehli reportáž o tom, ako sa zvyšuje dopyt po plemene Akita Inu, pretože si ľudia zamilovali film Hachiko. Pre ľudí, ktorým psie plemená naozaj niečo hovoria, je to signál, že sa opäť rútime do "skvelých" časov.

Občianske združenie Trenčianske labky zverejnilo prosbu, v ktorej vyzývajú ľudí a zároveň prosia, aby zbytočne nekupovali Akitu Inu a svoje rozhodnutie dobre zvážili.

"Nie každému trendu treba podľahnúť a dojatie z filmu predsa nemôže byť kritériom pre výber psa, spoločníka na dlhé roky, tobôž ak sa jedná o plemeno, akým je Akita Inu. Ak však niekto zodpovedne zváži svoje možnosti, odporúčam, aby sa obrátil výhradne na chovateľské stanice a zaobstaral si psa s papiermi pôvodu. Máme obavu, že teraz začnú pribúdať inzeráty na predaj bezpapierových šteniatok a ich výzorovo podobných krížencov, čo do pár rokov bude znamenať príval pre útulky vo forme labilných, dominantných a nezvládnutých krížencov tohto plemena," radí Martina Kobelová, predsedníčka OZ Trenčianske Labky.

Vyjadrenie nebolo kritikou voči plemenu

"Toto vyjadrenie hlavne nebolo kritikou plemena, my pomáhame bez ohľadu na veľkosť či rasu psa, bol len varovaním. Naozaj by sme neboli radi, ak by sa Akita Inu vykreslil ako zlý pes - taký neexistuje, existuje len pes v zlých rukách," dodala Martina Kobelová, predsedníčka OZ Trenčianske Labky.

Filmový trend

"Tak, ako časom vymizli z obľúbenosti Dalmatínci z filmu, Jack Russellovia a Yorkovia, ktorí sú teraz kade tade na dvoroch, balkónoch - hryzú, zúria a štekajú ako každý nevychovaný teriér v rukách totálneho laika, to isté čaká aj toto nové "filmové" plemeno," píše OZ vo svojom vyhlásení. "Lenže Akita nie je York, ktorý keď pohryzie, vlastne poštípe. Akita Inu je plemeno určené pre ruky skúsených chovateľov, ktorí majú za sebou roky práce s tvrdohlavými a sebavedomými psami," dodávajú Trenčianske labky. 

Cvičitelia nechceli riskovať

Dokonca aj ten známy Hachiko z filmu nebol len jeden, lebo cvičitelia neboli ochotní riskovať s niektorými psami scény, kde by nemali psa pod kontrolou. Ani oni sami nedokázali niektorých vychovať tak, aby pes zvládol to, čo sa mu povie. Samotný herec Richard Gere popisoval, že jeho prvé stretnutie s dospelými psami, s ktorými mal ísť pred kameru, bolo skôr o strachu a bol upozornený, aby s nimi na začiatku ani neudržoval očný kontakt.

Ťažká povaha

Akita Inu je pes, ktorého nesmiete nútiť, vychovávať neodbornými metódami typu "chceme psa od šteniatka, aby sme si ho sami naučili, lebo máme deti". "Ja ho donútim", "už sme mali ovčáka". To už zaváňa katastrofou aj pri záujemcoch u nás o obyčajných krížencov. A mnohí viete, akú skutočnú výchovu má 70% sídliskových trhačov od "domácich odborníkov". Tvrdohlavosť je tiež typickou črtou v povahe a žiadny dedinský macho-traktorista ju z neho nevybije až k poslušnosti.

Maximálne to bude v psovi vrieť do dospelosti a potom si majiteľa porieši sám, aby naše média opäť mohli priniesť fascinujúce správy o tom, ako zlý a agresívny pes napadol nevinného človeka.

Tvrdohlavosť

Kto naozaj pochopil film vie, prečo pes TVRDOHLAVO čakal na majiteľa, ktorý sa už nikdy nevráti. Typická Akita - vyberie si sám svojho pána, žije tak ako žiť chce, nedá sa ho nútiť k ničomu.

Kúpu si dobre rozmyslite

Prosíme, nedajte sa zlákať rôznymi ponukami od množiteľov z portálov, kde už v nadpise ponúkajú šteniatka Hachiko. To nie sú šteniatka z filmu, to sú časované bomby v neskúsených rukách. Toto už nie je sranda a za rok, dva budeme na uliciach zbierať agresívnych, labilných jedincov tohto plemena, ktorí paradoxne v momente po umiestnení do koterca, stratia šancu na život. Kto z vás si vezme dospelého, veľkého psa s nevyspytateľným správaním?

Zbytočný rozmar

Kto z nás bude mať toľko miesta, aby roky držal v koterci silne dominantné zviera samé? Koľkí "Hachikovia" za hlúpy rozmar zaplatia životom a to buď utratením alebo vyhodením do lesa, za dedinu, do iného okresu, lebo ten "sprostý" pes dohrýzol celú rodinu?

Ľudia prosíme, nebuďte ako ovce! Ak sa raz natočí film o chlapcovi a gepardovi, aj takého budete chcieť? Ešteže Hachiko nie je film o kobre kráľovskej! 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy