Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hačikó mánia: Najvernejšieho psa chce mať doma stále viac Slovákov
Zdielať na

Hačikó mánia: Najvernejšieho psa chce mať doma stále viac Slovákov

BRATISLAVA / Skutočný príbeh oddaného psa Hačikó zrejme nenechal jedno oko suché. Niektorých dokonca zasiahol natoľko, že chcú mať svojho vlastného doma. Chovatelia teraz nestíhajú zdvíhať telefóny.

Japonci si už tento príbeh o nekonečnej láske a oddanosti psa, ktorý čakal na svojho zosnulého pána, rozprávajú celé desaťročia. Ale až vďaka filmovému spracovaniu sa dostal aj do sŕdc miliónov ľudí na celom svete.

Od nedeľného večera, kedy film vysielala televízia JOJ, sú sociálne siete plné otázok, kde sa dá zohnať šteniatko Akity Inu. Záujem o túto rasu zaznamenali aj chovatelia, ktorým denne volá aspoň 12 ľudí.

"Neviem presne povedať, či je to na základe toho filmu, ale myslím si, že áno," priznal chovateľ Pavel Poliačik.

"Je to plemeno, ktoré je populárne možno práve od čias, keď bol Hačikó nakrútený a ja si myslím, že teraz, keď sa film odvysielal, bude jeho popularita len stúpať," vysvetlil kynológ Juraj Ferko.

Milujúci a oddaný pes

Väčšina toho, čo bolo vo filme, je pravda. Je to milujúci oddaný pes, ktorý víta svojho pána i návštevy skákaním. Je to ale aj tvrdý a hrdý pes, ktorý potrebuje špeciálny výcvik. Neznesie sa s väčšími psami, ktoré sa mu okamžite nepodriadia a milujú podhrabávanie plotov a úteky.

"Niekto ho chce iba preto, že chce mať doma Hačikó. Ale na 90 percent ho mať doma nebude," hovorí chovateľka Emília Krnčírová.

Chovatelia sú opatrní a zvažujú, do akej rodiny šteňa dajú. "Ak si pamätáte, keď Nemci začali vysielať Komisára Rex, spustila sa mánia. Každý chcel Nemeckého ovčiaka a potom skončili na ulici. Nezvládli to," hovorí chovateľ.

​Vo svete sa podobných psích príbehov napísalo už mnoho. V roku 2013 vysielala televízia JOJ reportáž o smútiacom nemeckom ovčiakovi, ktorý po smrti svojej majiteľky chodil každý deň na služby božie do kostola v Taliansku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy