Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Model z letáku Lidlu prehovoril. Reakcie na Facebooku mu naháňajú strach
Zdielať na

Model z letáku Lidlu prehovoril. Reakcie na Facebooku mu naháňajú strach

HAMBURG/PRAHA / Dvadsaťštyriročný Alpha Dia žije v nemeckom Hamburgu. V susednom Česku sa dostal do pozornosti širokej verejnosti pre komentáre na Facebooku. Dia sa ako model objavil v letáku jedného reťazca, čo nahnevalo tamojších rasistov, píše český server iDnes.cz.

Pre Diovu tmavú pleť a jeho fotografie v letáku informovali dokonca aj nemecké médiá. Denník F.A.Z. modela vyhľadal a urobil s ním rozhovor. Aplhu Dia podľa jeho vlastných slov reakcie na fotografie priam šokovali.

"Stretávam sa s modelmi z celého sveta, tiež z Česka. Praha je medzinárodne orientované mesto. Pokiaľ sa napriek tomu tak veľa Čechov obáva ´vyhladenia bielej rasy´, tak to asi budú podobne vnímať aj niektorí Nemci a ľudia v ďalších krajinách. To mi naháňa strach," reagoval model.

Verbálne útoky na reťazec sa začali objavovať v stredu. Jeden z prvých, kto vyjadril svoj názor, bol Vítězslav Novák, ktorý sa hlási k strane SPD Tomia Okamuru. "Od letáku v Českej republike čakám typicky českých modelov a nie multikultúrny dovoz," napísal. Ďalšie komentáre sa podľa iDnes.cz niesli v podobnom duchu.

​Reťazec svojho modela ale podporuje. Dokonca sa pozitívne začali vyjadrovať aj niektorí zákazníci.

Na reakcie z Českej republiky reagoval model humorom. Počas piatku zavesil na svoj Instagram fotografiu s nápisom "Mám rád Česko" a hastagom "české pivo je lepšie než nemecké".

https://www.instagram.com/p/BO7o_MghUD4/

Alpha Dia tiež vysvetlil, že letáky pre reťazec Lidl sa vyrábajú v Nemecku. Modelom pritom môže byť ktokoľvek z akéhokoľvek kúta sveta, pretože letáky sú určené do viacerých krajín. Domnieva sa preto, že aby sa pre Česko vyrábal propagačný materiál "s českými modelmi", nedáva zmysel.

"Spoločnosť chcela svoj produkt čo najlepšie prezentovať, a to aj na černošskom modelovi," vysvetlil. K nemu osobne sa pritom dostala len jediná reakcia a tá bola pozitívna.

https://www.instagram.com/p/BO65TX_hpom/

Viaceré spoločnosti pritom preferujú bielych modelov, aby sa podobným reakciám vyhli. "Čím je človek tmavší, tým to tu má ťažšie," priznal. Sám má oveľa väčší úspech v Paríži či Miláne než v Nemecku. Dodáva, že na svetových mólach sa čoraz častejšie objavujú modely tmavej pleti.

Súvisiace články