Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Všetky deti snívajú. Niektoré chcú darčeky, iné zase lásku rodičov
Zdielať na

Všetky deti snívajú. Niektoré chcú darčeky, iné zase lásku rodičov

BRATISLAVA / Na Slovensku sú deti, ktoré síce nežijú v absolútnej chudobe, no chýba im rodičovská láska. Malého Adamka sa matka vzdala a otec ani nevie, že existuje. Naopak, malý Filip s rodičmi a sestrou žije skromne, no v láske. Všetky deti snívali o tom, že aj im Ježiško na Vianoce možno raz prinesie darčeky, po akých najviac túžia.

Malý Adamko má svoj najcennejší poklad - svoju starú mamu. Chlapec nezaujímavý pre svojich rodičov dospieva rýchlejšie ako iné deti. Všetko robí na 120 percent, len preto, aby babka žila čo najdlhšie a on bol s ňou. Ak sa totiž niečo zmení, zoberie ho sociálka a stratí aj posledný kúsok šťastia, čo má.

"Vždy tak rozumne rozpráva. Koľkokrát mi povie, že si musíme odložiť peniažky na jedlo," priznáva stará mama Anna Hornišová.

Babka je invalid a z jej príjmu platí sociálny byt a tiež všetko pre svojho školáka. Adamka bavia planéty, vesmír a túžil po tom, čo mu stará mama zaobstarať nemôže.

"Počítač," teší sa Adamko z darčeka, o ktorom sníval.

Milujúca rodina, no bez peňazí

Viac ako 80 kilometrov od Adamka žije v milujúcej rodine, no v skromných podmienkach o rok mladší Filip so sestrou Lenkou. Predčasne narodené dieťa vážilo po príchode na svet necelý kilogram.

"Keď mal tri mesiace, mal prvú operáciu oka. O ďalšie dva mesiace išiel opäť na operáciu a potom o dva mesiace zase. Poslednú absolvoval po polroku od tej poslednej," spomína mama Mária Roubalíková.

Pre následky jeho zdravotného stavu nevidí na ľavé oko a má menší hendikep na ľavej ruke. Napriek tomu miluje skrutky, kladivá i otcovo náradie.

Filipov otec pracuje s chemikáliami, mama v obchode. Lenka vodí Filipa do škôlky, varuje ho, stará sa oňho, keď je mama v práci. Aj ona verí, že ak sníva, jej sny sa splnia.

Súvisiace články