Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Od Antarktídy sa odlomí obrovská kryha, varujú vedci
Zdielať na

Od Antarktídy sa odlomí obrovská kryha, varujú vedci

OSLO / Ľadová kryha o odhadovanej rozlohe viac než 5 000 kilometrov štvorcových sa podľa vedcov v blízkej budúcnosti odlomí od šelfového ľadovca na západe Antarktídy. V posledných rokoch sa totiž v ľade vytvorila 80 kilometrov dlhá prasklina a len 20 kilometrov ľadu teraz drží kryhu na mieste, aby neodplávala.

Prasklina sa vytvorila v šelfovom ľadovci označovanom ako Larsen C, ktorý má hrúbku asi 350 metrov a pláva na mori na západnom okraji Antarktídy. 

Prasklina, ktorá sa v ňom vytvárala roky, sa v decembri náhle zásadne predĺžila o celých 18 kilometrov. Kus ľadu, ktorý sa podľa vedcov čoskoro odlomí, bude jedným z najväčších v histórií sledovania Antarktídy.

"Šelfový ľadovec Larsen C v Antarktíde čo chvíľa stratí kryhu o rozmeroch viac než 5 000 kilometrov štvorcových," oznámili vedci z univerzity v meste Swansea vo Walese. "Tým sa zásadne zmení krajina Antarktídy," dodali s tým, že utrhnutie ľadovej kryhy môže byť predzvesťou ďalšieho rozpadania ľadovca Larsen C.

"Prekvapilo by ma, keby sa počas budúcich mesiacov neutrhol," povedal televízii BBC Adrian Luckman z univerzity vo Swansea.  

Rozpadávanie šelfového ľadovca Larsen C označujú vedci za "nie klimatickú, ale geografickú udalosť", aj keď pripúšťajú, že k rozšíreniu pukliny mohlo prispieť globálne otepľovanie. 

Globálne otepľovanie spôsobujú ľudia, pozrite si archívnu reportáž: 

Zdielať na

Súvisiace články