Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Floride vraždil veterán z Iraku, strieľal do náhodne vybraných ľudí
Zdielať na

Na Floride vraždil veterán z Iraku, strieľal do náhodne vybraných ľudí

MIAMI / Zo zastrelenia piatich ľudí a zranenia ôsmich osôb na medzinárodnom letisku v meste Fort Lauderdale na Floride je podozrivý Esteban Santiago, ktorý slúžil ako vojak v Iraku. Pred niekoľkými mesiacmi povedal FBI, že americká vláda ovláda jeho myseľ a núti ho sledovať videá teroristického Islamského štátu. Jeho duševné zdravie v minulosti skúmali lekári v nemocnici, uviedol web televízie CNN.

Dvadsaťšesťročný Santiago v roku 2007 vstúpil do Národnej gardy v Portoriku. V apríli 2010 odišiel na desať mesiacov do Iraku. Neskôr pôsobil ako rezervista na Aljaške, kde ho ale zo služby prepustili pre neuspokojivý výkon. V poslednom čase bol v rukách psychológov, povedal jeho brat agentúre AP. 

V najväčšom meste Aljašky Anchorage navštívil Santiago pred niekoľkými mesiacmi kanceláriu FBI. Tam vypovedal, že americká vláda kontroluje jeho myseľ a núti ho sledovať videá Islamského štátu. Polícia ho následne vzala do nemocnice na vyšetrenie duševného zdravia. Santiago vtedy tvrdil, že nechce nikomu ublížiť. 

SITA

​Teraz je muž vo väzbe a v pondelok sa zrejme postaví pred sudcu. Vyšetrovatelia nevylúčili, že jeho útok kvalifikujú ako terorizmus. Hovorca Bieleho domu povedal, že prezident Barack Obama vyjadril sústrasť blízkym obetí. 

Streľba do náhodných ľudí

Santiago priletel na Floridu z Aljašky. Pištoľ mal v batožine, ktorú si v hale vyzdvihol. Potom odišiel na toaletu, kde zbraň nabil a následne z nej začal páliť v priestore na výdaj batožiny. Keď vystrieľal náboje, zbraň zahodil a ľahol si na zem, napísala agentúra AP s odvolaním sa na svedkov, podľa ktorých muž strieľal na náhodne vybraných ľudí. 

SITA

​Floridský senátor Bill Nelson televízii MSNBC povedal, že u strelca našli vojenský preukaz na meno Esteban Santiago. Motív strelca podľa Nelsona nie je známy. 

Podľa svedectiev prítomných, ktorých citovala televízia MSNBC, bol strelec vo veku 20 až 30 rokov a mal na sebe tričko s motívom filmovej ságy Hviezdne vojny. Počas útoku nič nekričal. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy