Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Tragická zámena. Na Pankráci si splietli väzňov, zomrel nesprávny
Zdielať na
Krimi

Tragická zámena. Na Pankráci si splietli väzňov, zomrel nesprávny

PRAHA / Väzenská služba vyšetruje úmrtie trestanca v pražskej väznici na Pankráci. Informáciu denníku Právo potvrdila hovorkyňa dozorcov Petra Kučerová.

Dôvodom úmrtia je zámena liečby dvoch odsúdených. Zosnulému podali metadón, ktorý sa používa ako náhrada pri závislostiach na heroíne alebo morfiu.

Podrobnosti neznáme

Prípad vyšetruje vnútorná kontrola Väzenskej služby Generálnej inšpekcie bezpečnostného zboru. "Dozorcovia na liečbu poslali iného väzňa, než ktorému bola určená," povedal zdroj. Za zámenou podľa všetkého stálo rovnaké priezvisko odsúdených i fakt, že boli na rovnakom poschodí. Väzeň po aplikácii metadónu zomrel nasledujúcu noc.

Hovorkyňa väzenskej služby potvrdila, že väzeň na Pankráci zomrel 25. decembra. Ďalšie podrobnosti nie sú známe. Vyšetrovanie je v štádiu procesu.

Príliš veľká dávka = smrť

Metadón je opiát, ktorý sa na rozdiel od heroínu pije, a to iba raz za deň v množstve podľa stupňa závislosti. Hladina látky v krvi je pri správnom používaní stabilná, a tak dokáže vykryť abstinenčné príznaky. Človek po ňom nezažíva zmenené stavy vedomia.

Pôsobí utlmujúco a ak je jeho dávka príliš veľká, človek môže zaspať, upadnúť do bezvedomia a nakoniec skončiť v kóme so zástavou dychu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy