Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Strelec zabil na floridskom letisku piatich ľudí, zbraň mal v kufri
Zdielať na

Strelec zabil na floridskom letisku piatich ľudí, zbraň mal v kufri

FORT LAUDERDALE / Päť mŕtvych a osem zranených si vyžiadala streľba na letisku vo Fort Lauderdale. Strelca sa podarilo zadržať. Motív jeho činu nie je známy, a tak nie je jasné, či išlo o teroristický čin.

Letisko na sociálnej sieti Twitter uviedlo, že na terminále 2 došlo k incidentu pri výdaji batožiny. Strelec počas streľby neprehovoril ani slovo. Mal na sebe tričko s motívom Star Wars. 

Podľa svedkov si muž vyzdvihol svoju tašku, odišiel na toalety a keď z nej vyšiel, držal zbraň a spustil paľbu. Svoje obete si vyberal náhodne. Keď ho zasahujúci policajt vyzval, aby sa vzdal a zbraň odhodil, bez váhania tak urobil. 

Automatickú zbraň mal podľa polície uloženú v batožine. Priletel z Aljašky. V USA je legálne prevážať zbrane v batožine, ak sú dopredu skontrolované a kufor je uložený v batožinovom priestore lietadla.

Na mieste bol aj bývalý hovorca Bieleho domu Ari Fleischer, ktorý na Twitteri napísal, že na letisku sa strieľalo a všetci utekali preč. 

Twitter

Motív činu šialenca nie je známy. Podľa úradov ide o Estebana Santiaga, 26-ročného muža z New Jersey. Podľa ďalších zdrojov mal pri sebe armádnu identifikačnú kartu.

Približne hodinu a pol po streľbe na letisku vznikla panika a cestujúci začali utekať z miesta preč, aby sa schovali za stojace autá. Podľa svedka, ktorého citovala agentúra Reuters, kričal jeden z policajtov "Kryte sa, kryte sa!". Médiá špekulovali, že na letisku bol ďalší strelec. Polícia ale túto informáciu vyvrátila. Muž nemal žiadneho komplica. 

Reprofoto/CNN

Federálne orgány dočasne zastavili všetky odlety a prílety smerujúce z a do Fort Lauderdale. Toto mesto je veľké turistické centrum v širšej oblasti Miami, od ktorého je vzdialené iba 50 kilometrov. Medzinárodné letisko v Miami oznámilo sprísnenie bezpečnostných opatrení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy