Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nevinný za mrežami. Muž strávil vo väzení polovicu svojho života
Zdielať na

Nevinný za mrežami. Muž strávil vo väzení polovicu svojho života

NASHVILLE / Lawrence McKinney z amerického Tennessee strávil za mrežami 31 rokov. A pritom nič neurobil. Od štátu ale požaduje odškodné vo výške jeden milión dolárov, v skutočnosti zatiaľ dostal len 75 dolárov.

Všetko sa stalo ešte v októbri 1977. V Memphise napadli a znásilnili dvaja útočníci jednu ženu. Obeť počas výsluchu označila jedného z násilníkov ako svojho vtedy 22-ročného suseda Lawrenca McKinneyho. O rok neskôr ho súd uznal vinným a za vlámanie a znásilnenie ho odsúdil na 115 rokov za mrežami.

V roku 2009 ho vďaka testom DNA prepustili na slobodu. Miestna väzenská správa mu dala za všetky tie roky 75 dolárov. "Keďže som nemal ani preukaz totožnosti, trvalo tri mesiace, kým som tie peniaze dostal," povedal prepustený muž.

Dnes má bývalý väzeň 61 rokov. Od guvernéra štátu Tennessee Billa Haslama žiada formálne očitenie svojho mena. Bez toho totiž nemôže vzniesť nárok na odškodné za roky, ktoré neprávom pobudol vo väzení. Príslušná komisia tento krok ale guvernérovi neodporúčala.

"Preskúmali sme všetky relevantné informácie týkajúce sa trestnej činnosti, usvedčenia a následného odvolania, ako aj všetky informácie poskytnuté navrhovateľom," povedala hovorkyňa komisie pre predčasné prepustenie Melissa McDonald. "Po zvážení všetkých dôkazov nenašla komisia jasný a presvedčivý dôkaz neviny a odmietla tak žiadateľovi v tejto veci vyhovieť," dodala.

Rady právnikov

Iný názor má ale jeden z právnikov bývalého väzňa jack Lowery. Toto rozhodnutie je podľa neho smiešne a prípadom by sa mal zaoberať len guvernér. "Komisia nie je dostatočne kvalifikovaná na to, aby vynášala takéto rozhodnutie. Mnoho z jej členov sa v zákonoch vôbec neorientuje," povedal na obhajobu svojho klienta.

Rozhodnutie mohlo ovplyvniť tiež to, že sa McKinney po 28 rokoch za mrežami priznal k vlámaniu, za ktoré odsúdený aj bol. Tvrdí ale, že vtedy mu to poradili právnici. Takto podľa nich mohol totiž zvýšiť svoje šance na skoré prepustenie práve tým, že sa k niektorým činom, za ktoré ho odsúdili, prizná.

McKinney po prepustení na slobodu začal pracovať. Svoj život sa snažil dostať do starých koľají a zaradiť sa medzi bežných ľudí. Pravidelne chodí do kostola. V roku 2010 sa oženil so ženou, s ktorou si písal počas svojho pobytu za mrežami.

"Hoci som bol viac než polovicu života vo väzení za zločin, ktorý som nespáchal, nie som zatrpknutý. Našiel som Boha a vzal som si dobrú ženu. Jediné, čo chcem, je, aby som dosiahol spravodlivosť. Som nevinný," uzavrel.

Z väznice s najvyšším stupňom ochrany utiekli pred pár dňami dvaja nebezpeční väzni odsúdení za vraždu. Dozorcom zanechali ironický odkaz. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články