Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri Miláne zastrelili útočníka z Berlína, informoval taliansky minister vnútra
Zdielať na

Pri Miláne zastrelili útočníka z Berlína, informoval taliansky minister vnútra

BERLÍN/MILÁNO/RÍM / Neďaleko severotalianskeho Milána zastrelili Tunisana Anisa Amriho, po ktorom pátrala polícia v celej Európe pre podozrenie, že spáchal pondelkový atentát na vianočné trhy v Berlíne. Uviedol to v piatok taliansky minister vnútra Marco Minniti. Berlín poďakoval Taliansku za výbornú spoluprácu. Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek v piatok potvrdil že jednou z dvanástich obetí pondelkového útoku je aj Češka. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotky sa ukázalo, že terorizmus nepozná hraníc.

Dvadsaťštyriročného Amriho zastavila o tretej hodine ráno v meste Sesto San Giovanni neďaleko lombardskej metropoly hliadka zložená z dvoch policajtov počas rutinnej kontroly. Hľadaný Tunisan následne podľa talianskych médií siahol do ruksaku pre zbraň a kričiac heslo Allah akbar (po slovensky Boh je veľký) na policajtov vystrelil. Jedného z nich pritom zranil na ramene. Pri pokuse o útek Amriho ďalší policajt zastrelil. Tunisana podľa nemeckého denníka Bild zastrelil policajt začiatočník. 

https://twitter.com/BBCBreaking/status/812240517018722304

Zranený strážca zákona nie je v ohrození života, uviedol taliansky minister vnútra Minniti, podľa ktorého o identite zastreleného "nie je nijaká pochybnosť". Podľa talianskych médií sa Amriho totožnosť podarilo určiť na základe odtlačkov prstov. Šéf talianskeho protiteroristického útvaru uviedol, že Amri do Talianska, kde žil v rokoch 2012 až 2015, prišiel vlakom z Francúzska. 

Nemeckému ministerstvu vnútra sa uľavilo, že Amri už nepredstavuje nebezpečenstvo, uviedol hovorca úradu. Taliansku poďakoval za výbornú spoluprácu. 

Prekvapenie pre nemeckých vyšetrovateľov

Nemeckí vyšetrovatelia sú podľa denníka Tagesspiegel prekvapení, že podozrivého Tunisana objavili v Taliansku. Do piatkového rána, kedy dostali informáciu o tom, že ho talianski policajti zastrelili, sa domnievali, že je stále v Nemecku. Teraz je podľa nich potrebné vyšetriť, ako sa mu podarilo prejsť takmer celú spolkovú republiku a dostať sa až k Milánu.

Z doterajších vyjadrení úradov a informácií médií vyplýva, že Amri z Nemecka odišiel do Chambéry v juhovýchodnom Francúzsku a odtiaľ cez Turín do Milána. Z hlavnej milánskej stanice potom vyrazil do Sesto San Giovanni, kde ho v piatok ráno zastrelil policajt. Dvadsaťštyriročný Tunisan pritom údajne cestoval najmä regionálnymi spojmi.

"Boli sme všetci prekvapení, pretože sme vychádzali z toho, že sa ešte nachádza v Nemecku," citoval Tagesspiegel jedného z vyšetrovateľov.

Google Earth

​Smrťou Amriho sa ale vyšetrovanie nemeckej, ani talianskej polície nekončí, pretože je možné, že muž podozrivý z pondelkového útoku na berlínske vianočné trhy mal komplica.

Tagesspiegel v piatok tiež napísal, že len v Berlíne po Amrim pátrali tisíce policajtov, niekoľko stoviek ich pritom vyčlenili výhradne na túto úlohu. I veľká časť rádových policajtov teraz nosí nepriestrelné vesty a mal pri sebe automatické zbrane.

Teroristická organizácia Islamský štát prostredníctvom agentúry Amak oznámila, že mužom zastreleným v Taliansku je páchateľ berlínskeho atentátu. 

Medzi obeťami je aj Češka

Jednou z dvanástich obetí pondelkového útoku na vianočné trhy na námesti Breitscheidplatz v západnej časti nemeckej metropoly je aj Češka Naďa Čižmárová, ktorá dlhodobo v Nemecku pracovala. Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek v piatok na tlačovej konferencii uviedol, že nemecké úrady zatiaľ neidentifikovali všetky obete atentátu. Žiadny ďalší Čech ale nie je nezvestný a je len teoretická možnosť, že by mohol byť medzi mŕtvymi. 

Podľa nemeckých úradov zahynulo pri teroristickom útoku v Berlíne dvanásť ľudí: šesť Nemcov, Talianka, Izraelčanka, Češka a pôvodný poľský vodič kamiónu, ktorý bol použitý pri atentáte na vianočné trhy. Totožnosť zvyšných dvoch obetí zatiaľ nie je známa. Nemecké médiá ale informovali o dvoch nezvestných Ukrajincoch. 

Akcie v Nemecku

V západonemeckom meste Duisburgu v piatok polícia zadržala dvoch bratov z Kosova. Sú podozriví z plánovania teroristického útoku na nákupné centrum v neďalekom Oberhausene. Podľa polície ale prípad s útokom v Berlíne nijako nesúvisí. V akom štádiu príprav atentát bol, nie je zatiaľ jasné. 

SITA

​Polícia v Hamburgu preveruje možnú spojitosť atentátu na berlínske vianočné trhy s októbrovou záhadnou vraždou 16-ročného mladíka. K obom činom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. 

Pre pondelkový útok zavádza nemecká polícia prísnejšie opatrenia aj vo vianočnej doprave. na letiskách a staniciach posilňuje ochranu. Policajti sa vo zvýšenej miere zamerajú aj na 30-kilometrové pásmo pri hraniciach. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy