Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Nemecku zadržali dvoch mužov, ktorí plánovali útok v obchodnom centre
Zdielať na

V Nemecku zadržali dvoch mužov, ktorí plánovali útok v obchodnom centre

BERLÍN / Nemecká polícia zadržala dvoch mužov podozrivých z prípravy útoku v nákupnom centre v meste Oberhausen na západe krajiny. Išlo o bratov pôvodom z Kosova. Podľa agentúry DPA o tom v piatok informovala polícia. V akej fáze príprav útok bol, zatiaľ nie je jasné.

Dvojicu vo veku 31 a 28 rokov zadržala polícia v noci po zásahu zvláštnej jednotky v neďalekom meste Duisburg. Došlo k tomu necelé štyri dni po pondelkovom útoku na vianočných trhoch v Berlíne, kde po nájazde kamiónu, ktorý zrejme šoféroval tuniský radikál Anis Amri, zomrelo 12 ľudí. 

Podľa polície ale prípad s berlínskym útokom nesúvisí. "Neexistuje žiadna spojitosť s prípadom Amri okrem toho, že má prípad islamistické pozadie," uviedol hovorca polície zo západonemeckého Essenu. 

Tip od tajných služieb

Policajti dostali tip od tajných služieb, ktoré sa o útoku plánovanom na nákupný a zábavný komplex CentrO dozvedeli. Podľa médií nie je jasné, v akej fáze prípravy útok bol ani kedy k nemu malo dôjsť. "Intenzívne teraz vyšetrujeme, v akej fáze prípravy boli a či sa na nej podieľali aj ďalšie osoby," uviedla polícia. 

Policajtov v civile vyslali vo štvrtok strážiť stredisko i neďaleký vianočný trh v meste ležiacom v priemyselnej oblasti Porýnie. Po zatvorení trhov i nákupného centra sa prítomnosť policajtov znížila, v piatok ale budú opäť vo zvýšenom počte hliadkovať. Nákupné centrum CentrO, v ktorom je viac než 250 obchodov, sa podľa polície v piatok otvorí ako v bežný pracovný deň. 

Či existuje prípadná spojitosť medzi berlínskym útokom a akciou chystanou v Oberhausene polícia neinformovala. Po pravdepodobnom páchateľovi berlínskeho atentátu, Tunisanovi Anisovi Amrim, policajti v niekoľkých európskych krajinách stále pátrajú.  

Priamo v Nemecku sa nachádza reportér televízie JOJ Rasťo Striško:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy