Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Reportér TV JOJ Rasťo Striško z Berlína: Trh, na ktorý vpálil kamión, otvorili
Zdielať na

Reportér TV JOJ Rasťo Striško z Berlína: Trh, na ktorý vpálil kamión, otvorili

BERLÍN / Vianočný trh na berlínskom námestí Breitscheidplatz vo štvrtok znovu otvorili návštevníkom. Od 11:00 sa v blízkom Pamätnom kostole cisára Wilhelma konala krátka bohoslužba, informoval denník Süddeutsche Zeitung.

Kašhif Sadik, člen moslimskej komunity žijúcej v Berlíne, si myslí, že jeho život ako aj život ostatných moslimov žijúcich v Nemecku sa zmení. Tvrdí, že silnejúci nacionalizmus pociťuje aj na pietnych miestach. "Viem, čo pre kresťanov znamenajú vianočné sviatky. Je mi veľmi ľúto tých dvanástich obetí," tvrdí Kašhif Sadik.

Stánky na vianočnom trhu ponúkajú rovnako ako pred tragédiou okrem tradičného vareného vína i radu ďalších nápojov, jedál a výrobkov. Z pochopiteľných dôvodov ale obchodníci dali dole výrazné ozdoby, vzdali sa osvetlenia a veselej hudby. 

Pred otvorením trhu polícia do jeho okolia umiestnila veľké betónové bloky, ktoré by mali zabrániť prípadnému zopakovaniu pondelkovej tragédie. "Príjazdové cesty na trh sú uzatvorené. Všetky autá, ktoré chcú prejsť, sa musia podrobiť policajnej kontrole," vraví reportér Rasťo Striško. 

Cez námestie zvykli jazdievať dve linky mestskej hromadnej dopravy. Tie tadeto zatiaľ jazdiť nebudú, oznámil dopravný podnik na twitteri. 

Na vianočný trh v západnej časti centra nemeckej metropoly v pondelok vnikol kamión. Útok si vyžiadal dvanásť obetí a 48 zranených. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy