Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Útok v Berlíne dokázal, že Angela Merkel zlyhala, píše Time
Zdielať na

Útok v Berlíne dokázal, že Angela Merkel zlyhala, píše Time

BERLÍN / Nikto z nemeckých politikov (okrem tých z protiprisťahovaleckej partaje AFD) to síce ešte nahlas nepovedal, ale pondelkový masaker v Berlíne naplno obnažil najväčšiu slabosť kancelárky Angely Merkel. Teraz už je nad slnko jasné, že svojou ústretovou politikou do Nemecka importovala terorizmus. A občania - zatiaľ na sociálnych sieťach - právom žiadajú, aby jasne povedala, ako bude problém riešiť, píše magazín Time na svojom webe.

"Bolo to jej rozhodnutie pustiť minulý rok do Nemecka stovky tisíc migrantov, ktorí mnohokrát nemali ani pas, čo polícii znemožnilo zistiť aspoň to, o koho ide a odkiaľ prichádza," pripomína americký denník.

Konfrontovaná s tragickými dôsledkami sa kancelárka opäť nedokázala k veci postaviť čelom. Nepriznala chybu a nesľúbila, že sa aspoň pokúsi ponúknuť riešenie. Tak ako vždy teroristický útok iba odsúdila ako "odporný čin".

"Ak sa ukáže, že to urobil človek, ktorý v Nemecku požiadal o azyl a o ochranu, bude to hrozné. Bude to útok proti občanom, ktorí pomáhajú utečencom. Milióny ľudí vrátane mňa sa pýtajú, ako je možné, že na vianočných trhoch, ktoré sú oslavou života, dôjde k vražde? Na túto otázku odpoveď nemám," povedala Merkel na utorkovej tlačovej konferencii, na ktorú čakal celý svet, a odišla.

Pred straníckym zjazdom svojej strany CDU Merkel predsa len trochu obrátila. Hovorila o zákaze zahaľovania a sľubovala, že už opakovanie ďalšej masívnej imigračnej politiky nepripustí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy