Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Americké aerolinky povolia cestujúcim mobil. Volať budú ale len cez wifi
Zdielať na

Americké aerolinky povolia cestujúcim mobil. Volať budú ale len cez wifi

WASHINGTON / Aerolinky v Spojených štátoch by v budúcnosti mohli umožniť telefonovanie v lietadle s použitím wifi. Návrh vo štvrtok predstavilo americké ministerstvo dopravy. Podmienkou ale je, že aerolinky o opatrení informujú klientov už pri nákupe letenky.

Návrh je ale kontroverzný. Podľa prieskumov leteckých spoločností totiž telefonáty niektorých pasažierov obťažujú a neprajú si ich. Prezidentka Asociácie leteckých pasažierov Sara Nelson uviedla, že telefonovanie ohrozuje bezpečnosť letovej prevádzky, pasažierov i palubného personálu. Čokoľvek iné ako zákaz je podľa nej "ľahkomysené". Aerolinky si chcú ponechať možnosť, aby mohli sami rozhodnúť, či telefonovanie vo svojich strojoch povolí, alebo nie.

"Dlho sme mali za to, že túto záležitosť nemá regulovať ministerstvo obrany. Domnievame sa, že aerolinky by mali byť schopné určiť, aké služby môžu s ohľadom na bezpečnosť na palube ponúknuť a rozhodovať sa v záujme ako pasažierov, tak personálu," uviedla hovorkyňa organizácie Airlines for America Kathy Grannis Allen.

Návrh môže byť počas nasledujúcich 60 dní pripomienkovaný a stále necháva úradom otvorenú možnosť zaviesť úplný zákaz telefonovania. Naďalej zostanú zakázané telefonáty z mobilných telefónov, návrh sa týka len hovorov cez wifi.

Zdielať na

Súvisiace články