Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Proti zlodejom v mori budú bojovať elektronické ustrice
Zdielať na

Proti zlodejom v mori budú bojovať elektronické ustrice

Zdroj: Profimedia

PARÍŽ / Chovatelia ustric vo Francúzsku majú novú zbraň v boji proti zlodejom, ktorí im každé Vianoce ukradnú tony ich produktov. Nasadia elektronické vysielače maskované ako ustrice, ktoré zalarmujú políciu hneď ako ich niekto vytiahne z morského dna.

Nová firma Flex-Sense z la Rochelle, ktorá uviedla svoju "ustricu v utajení" na trh minulý mesiac, už prijala objednávky v hodnote milióna eur. Vysielač je zatvorený v bielom plastovom púzdre, ktoré je navrhnuté tak, aby priťahovalo rovnaké morské riasy a kôrovcov ako ustrice okolo neho. 

"Umelá ustrica veľmi rýchlo splynie s okolím a stane sa neviditeľnou," povedal jeden zo spoluzakladateľov firmy Sylvain Dardenne. Batéria v zariadení vydrží 60 dní. 

Chovatelia ustric na francúzskom atlantickom pobreží, rovnako ako miestna polícia, rok čo rok hľadajú spôsoby, ako zabrániť krádežiam. Ich počet v posledných rokoch stúpa úmerne rastu cien ustric. 

V minulom roku pripravili zlodeji pred Vianocami a oslavami konca roka o vypestované ustrice takmer 1 500 producentov v oblasti juhozápadného Atlantiku. Tento rok v septembri ukradli zlodeji desať ton ustric pri nájazde do vôd v oblasti Marennes-Oléron.

Zdielať na

Súvisiace články