Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Politik so spustenými nohavicami, typické pre Vianoce v Katalánsku
Zdielať na

Politik so spustenými nohavicami, typické pre Vianoce v Katalánsku

Zdroj: Reprofoto/The New York Times

MADRID / Viete, čo majú spoločné Hillary Clinton a Donald Trump? Obaja sa ako nováčikovia objavili v rámci katalánskej vianočnej tradície v podobe panáčikov s odhaleným pozadím a v podrepe vyzerajúc ako človek, ktorý ide na toaletu, napísal denník The New York Times.

Tieto nezvyklé postavičky nazývané "caganer" sú súčasťou dlhodobej vianočnej tradície v Katalánsku na severovýchode Španielska. A aj keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať, ich zmyslom nie je zahanbiť či znevážiť osobu, ktorú napodobňujú. 

Naopak. Kakajúce figúrky  sa odvolávajú na dávny, bežný spôsob využitia exkrementov ako hnojiva na poliach, aby vyrástlo viac jedla. Prvýkrát boli tieto figúrky vyrobené už v 18. storočí a slovo "caganer" sa dá voľne ako "kakáčik". 

Táto postavička je určená na to, aby ju umiestnili do Betlehema. Môže stáť na akomkoľvek mieste, teda napríklad priamo za Máriou a Jozefom, krčiť sa za jasličkami s Ježiškom, alebo si uľavovať za zvieratami okolo žľabu. 

Figúrky sa vyrábajú z keramiky, sú ručne maľované a obvykle dosahujú výšky okolo 12 centimetrov. Vyrába ich zhruba 25 katalánskych firiem a najčastejšie majú podobu bežného Katalánca v tradičnej červenej čiapke. 

Napodobňujú známe tváre

V posledných rokoch sa ale objavuje čím ďalej, tým viac postavičiek napodobňujúcich slávne osoby a osobnosti, ktoré túto tradíciu preslávili ďaleko za hranicami Katalánska. 

ich najväčším distribútorom je internetový obchod caganer.com, ktorý takmer polovicu všetkého predaja posiela do Spojených štátov. "Rovnako ako sme my prijali z Ameriky sviatok Halloween, tak niektorí Američania objavili našu tradíciu a naozaj sa im zapáčila," hovorí Sergi Alós, ktorý firmu vedie. 

Kakáčikovia sa obvykle začínajú predávať mesiac pred Vianocami, ale mnoho zahraničných zákazníkov si ich radšej objednáva vopred. Tento rok sa podľa Atósa ich objednávky stali niečím ako politickým barometrom. "Hillary mela veľmi silný nástup, ale potom ju predbehol Trump," vysvetlil Alós, ale konkrétne čísla odmietol prezradiť. 

Kráľom je Barack Obama

Na tom, že sa obaja americkí prezidenskí kandidáti objavili s odhaleným pozadím, podľa jeho slov nie je nič negatívne, a ani v tom nie je treba hľadať nejaký skrytý význam. "Jednoducho sa pozrieme, čo sa premieľa v správach," vysvetľuje. 

Reprofoto/The New York Times

​Ako caganer sa tak tento rok objavila napríklad aj Marine Le Pen, ktorá vedie francúzsku ultrapravicovú Národnú frontu a dúfa, že v budúcom roku bude nasledovať príklad Donalda Trumpa a vyhrá prezidentské voľby. 

Zatiaľ ale nie je jasné, či nové prírastky v počte predaných kusov zosadia doterajšieho kráľa. "Našim najžiadanejším panáčikom nepochádzajúcim z Katalánska je Barack Obama," uviedol Alós. "Na tróne najpredávanejšieho cudzinca sedí už od roku 2008," dodal. 

Súvisiace články