Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Newyorský starosta rozsvietil stromček v Rockefellerovom centre
Zdielať na

Newyorský starosta rozsvietil stromček v Rockefellerovom centre

NEW YORK / Tisíce ľudí sa napriek daždivému počasiu prišli v stredu večer pozrieť na tradičné rozsvietenie vianočného stromčeka v priestoroch Rockefellerovho centra na newyorskom Manhattane.

Čestná úloha zapnúť osvetlenie, pozostávajúce z 50 000 mnohofarebných LED žiaroviek, pripadla demokratickému starostovi New Yorku Billovi de Blasiovi.

Podujatie, ktoré v priamom prenose vysielala televízia NBC, sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Ku stromčeku vpúšťali len ľudí bez dáždnikov, ruksakov a väčších tašiek.

Dvadsaťosem metrov vysoký Smrek obyčajný s hmotnosťou 14 ton vyrástol v pohorí Catskill mountains na severe štátu New York. Vrch stromčeka zdobí hviezda z krištáľového skla značky Swarovski. Celková dĺžka drôtov LED osvetlenia dosahuje osem kilometrov.

Slávnostné rozsvietenie stromčeka sa v stredu konalo už po 84. raz. Účastníkov zabavili vystúpenia hudobníkov Neila Diamonda, Sarah McLachlan, Tori Kelly či tanečnej skupiny Radio City Rockettes.

Po skončení vianočných sviatkov stromček spracujú na drevo. Výťažok z jeho predaja dostane medzinárodná humanitárna organizácia Habitat for Humanity, ktorá stavia obydlia pre chudobných po celom svete.

Súvisiace články