Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úžasných 48 hodín v Bratislave: Tieto miesta musíte vidieť
Zdielať na

Úžasných 48 hodín v Bratislave: Tieto miesta musíte vidieť

Zdroj: Profimedia

LONDÝN/BRATISLAVA / Bratislava je mesto, kde sa tá prežiť skvelý víkend. Hlavné mesto láka na hip reštaurácie až po rozprávkové kostoly. Na zaujímavosti Bratislavy upozorňuje britský denník The Independent.

Slovensko momentálne hosťuje rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, no v hlavnom meste sa toho deje oveľa viac ako politikárčenie, informuje The Independent. Odporúča napríklad návštevu vinohradníckej oblasti, ktoré hlavné mesto obkolesujú. Radí neobísť mestá ako Pezinok či Modra, kde turisti okrem ochutnávky kvalitného domáceho vína môžu vidieť aj ľudovú keramiku či porcelán, ktoré sa práve v tejto oblasti vyrábajú už od 16. storočia.

Ten výhľad

Navštíviť určite treba neprehliadnuteľnú dominantu mesta - UFO "levitujúce" nad Mostom SNP. Najskôr sa návštevníci musia vyviezť do výšky 87 metrov rovno do lietajúceho taniera. Následne stačí sa už len rozhliadnuť vôkol a užívať si výhľad na Dunaj a mesto.

V predvianočnom období netreba obísť Hlavné námestí, kde sú každoročne vianočné trhy. V hlavnom meste stojí za obdiv aj Napoleonova delová guľa zamurovaná v stene na veži Staromestskej radnice, elegantné nádvorie radnice, Primaciálny palác s ružovou omietkou či Laurinská ulica so zábavnými sochami Schöne Náciho a Čumila. Odtiaľ je to už len kúsok k Dómu svätého martina, významnej trojloďovej katedrále postavenej v gotickom štýle, ktorá bola miestom korunovácie až 19 uhorských kráľov a kráľovien.

Rozprávkové pamiatky

Za pohľad v centre Bratislavy určite stojí rokokový palác Mirbach na Františkánskom námestí či Pálffyho palác na Panskej ulici. Za zmienku podľa autorky článku pre britský denník stoja aj dva stánky národnej opery - historickú budovu Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí a novým komplexom Slovenského národného divadla na Pribinovej ulici. Rozprávkovo pôsobí Kostol svätej Alžbety známy ako Modrý kostolík na Bezručovej ulici.

Staré Mesto

Staré Mesto je plné zaujímavých indie butikov a predajní s ľudovými remeselnými výrobkami. Zvlášť hip je obchod Kompót na Laurinskej ulici. Predajňa ponúka vtipné a drzé tričká i nezvyčajný tovar do domácnosti.

Turistov zláka Bratislava aj na gastronómiu. Netreba prehliadnuť Orbis Street Food na Laurinskej ulici, ktorý ponúka pouličné jedlo z celého sveta. Priamo v areáli Bratislavského hradu sa nachádza Reštaurácia Hrad, ktorá ponúka skvelý výber klasických jedál strednej Európy s kvalitnými miestnymi vínami a ako bonus je výhľad z terasy.

Súvisiace články