Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Robert Fico na ceste z Rigy uvoľnil salónik v lietadle, prenechal ho Riškovi
Zdielať na

Robert Fico na ceste z Rigy uvoľnil salónik v lietadle, prenechal ho Riškovi

RIGA/BRATISLAVA / V sobotu sa premiér Robert Fico zúčastnil rokovania európskych krajín s Čínou. Cestou späť na Slovensko dopravil aj špeciálneho pasažiera. Na palube vládneho špeciálu cestoval polročný Riško s mamou Dianou.

Vládny špeciál mal na palube aj mimoriadneho asi najmladšieho pasažier. Iba polročného Riška.

"Vraciame sa už konečne domov, pretože malý je už v podstate šesť mesiacov v nemocnici v lotyšskej Rige," prezradila chlapcova mama Diana Hoza.

Päť operácií

Rodičia polročného Riška sú Slováci, ktorí pracujú a žijú v Lotyšsku. Bábätko sa narodilo s vrodenou chorobou, pre ktoré muselo absolvovať päť operácií. Riškova rekonvalescencia v blízkosti rodiny na Slovensku ale pre jeho diagnózu a vzdialenosti neprichádzala do úvahy.

"Nebolo to vôbec možné, pretože bez lekárskeho dozoru by sme sa domov nedostali. Má problémy s dýchaním," dodala mama.

Diana Hoza hovorí o neuveriteľnom šťastí, že sa európsko-čínsky samit konal práve v lotyšskom hlavnom meste. Pre mladú rodinu sa tak naskytla možnosť vrátiť sa domov vládnym špeciálom.

"Keďže naša ambasáda v Lotyšsku mala informáciu, že predseda vlády sa zúčastní v Lotyšsku na samite, tak nás oslovili s otázkou, či by bolo možné, aby sme spoločne s mamičkou chlapca previezli do nemocnice v Bratislave. Prosbe sme, samozrejme, vyhoveli," informovala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóova.

Premiérovo gesto

Airbus A319 Cj v službách letky ministerstva vnútra lieta naprieč svetom, ale doteraz nemal nikto také privilégiá ako malý Riško.

"Predseda vlády dal k dispozícii svoj salónik, aby sa mamička spoločne s malým Riškom mali čo najpohodlnejšie," dodala hovorkyňa.

Súvisiace články