Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Začal sa samit v Rige. Európa podpíše s Čínou memorandum o porozumení
Zdielať na

Začal sa samit v Rige. Európa podpíše s Čínou memorandum o porozumení

Google News Button Sledovať správy

RIGA / V Rige sa začali dvojdňové rokovania európskych krajín s Čínou na piatom samite vo formáte 16+1. Slovensko na stretnutí štátov východnej a strednej Európy s Čínou reprezentuje premiér Robert Fico.

Hoci na summite 16+1 oficiálne zastupuje Slovensko premiér Robert Fico, memorandum podpíše štátna tajomníčka ministerstva financií Dana Meager.

Tri prioritné oblasti spolupráce do budúcnosti, o ktorých dnes rokujú aj na samite, sú infraštruktúra, špičkové technológie a ekologicky šetrné technológie. Vzťahy však posilňujú aj v oblasti dopravy, vzdelávania, vedy, výskumu, inovácií či cestovného ruchu. Výsledkom summitu bude strategická agenda tohto partnerstva do roku 2020.

Spolupráca Európskej únie s Čínou

V rámci medzinárodnej spolupráce považujú partneri zoskupenia 16+1 toto partnerstvo za pokrokové. Navyše úzka spolupráca jedenástich krajín Európskej únie s Čínou prispieva v oblasti strategického partnerstva k vyrovnaným a dobrým vzťahom v rámci celej Únie.

​Summit 16+1 v Rige je piatym spoločným stretnutím predsedov vlád 16 krajín Európy s Čínou, nadviaže na výsledky rokovaní v čínskom Suzhou z novembra 2015. Zástupcovia týchto 17 krajín sa pravidelne stretávajú od roku 2012, keď sa vo Varšave uskutočnila prvá schôdzka. Základ spolupráce krajín strednej a východnej Európy s Čínou však vytvorilo hospodárske fórum v roku 2011 v Budapešti. Šestnásťčlenný tím krajín strednej a východnej Európy tvoria Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Maďarsko, Čierna Hora, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy