Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hillary Clinton vsadila na celebrity, Donaldovi Trumpovi chýbajú
Zdielať na

Hillary Clinton vsadila na celebrity, Donaldovi Trumpovi chýbajú

WASHINGTON / V piatok objatie na pódiu so speváčkou Beyoncé a raperom Jazom Z, v sobotu prejav po boku idolu tínedžerov Katy Perry, v nedeľu vystúpenie s najlepším americkým basketbalistom LeBronom Jamesom. Hillary Clinton v posledných desiatkach hodín jednej z najvypätejších prezidentských kampaní americkej histórie láka voličov v nerozhodnutých štátoch na vystúpenie celebrít. Jej sok Donald Trump, ktorého kampaň má výrazne nižší rozpočet a hudobné či filmové hviezdy sú v jeho podpore ďaleko skúpejšie, sa tomu na svojich mítingoch vysmieva.

Demokratická politička sa rozhodla vybojovať za pomoci koncertov bez vstupného dva štáty, bez ktorých získania nemá Donald Trump prakticky žiadnu šancu zasadnúť v Bielom dome. Ide o Ohio a Floridu. 

"Prosím, vezmite túto energiu so sebou. Pomôžte nám vyhrať v Ohiu," požiadal v piatok Hillary Clinton dav niekoľkých tisícok nadšených divákov počas predvolebného koncertu slávneho manželského dua Beyoncé a Jay Z v Clevelande. 

Ohio a Florida

Priemyselný štát na severe Spojených štátov je pre republikánov tradičným indikátorom úspechu, bez ktorého získania sa im v posledných desiatich prezidentských voľbách nepodarilo zvíťaziť. V boji o jeho 18 voliteľov má podľa prieskumov navrch Trump a Hillary Clinton tu preto v posledných dňoch vystupuje opakovane, v nedeľu to bude s hviezdou miestneho basketbalového tímu Jamesom. 

Na Floride, kde je v hre 29 voliteľov a preferencie sú tam prakticky vyrovnané, v sobotu pre zmenu vystúpi vedľa Katy Perry, ktorej bezplatný koncert má pritiahnuť ďalšie tisíce ľudí a pomôcť presvedčiť predovšetkým tamojšiu hispánsku populáciu, aby išla voliť. 

Trump je bez celebrít

Trump, ktorý má výrazne menší volebný tím a chýba mu podpora šoubiznisu, sa musí obísť aj bez asistencie celebrít, z čoho sa na mítingoch snaží urobiť svoju výhodu. "Nepotrebujeme celebrity. namiesto nich máme idey," vyhlásil na piatkovej akcii v Pensylvánii, kde označil kampaň svojej súperky za "mašinériu" a "divadlo". "Ja som tu sám za seba. Len ja. Žiadna gitara, piano, nič," dodal. 

Niektorí experti sa domnievajú, že prínos celebrít je pre Hillary Clinton spôr sporný, pretože ju vďaka ich prítomnosti po boku bývalej ministerky zahraničných vecí môže Trump lepšie označiť za kandidátku establishmentu. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy