Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stakčínsky cintorín, zrkadlo historických udalostí
Zdielať na

Stakčínsky cintorín, zrkadlo historických udalostí

STAKČÍN / Nikde inde na Slovensku nenájdete také zrkadlo historických udalostí, akým je cintorín v Stakčíne. Vedľa seba ležia stovky znepriatelených vojakov z prvej svetovej vojny, tiež pôvodní obyvatelia zaplavenej obce Starina, pochovaní nelegálni migranti a nájdete tam aj židovské hroby.

"Z pohľadu historika je to veľmi zaujímavé a jedinečné miesto na Slovensku," povedal Martin Drobňák, z klubu vojenskej histórie Beskydy. Na cintoríne je pochovaná desiatka rôznych národností vojakov. Padli buď v boji, ale ich o život pripravila choroba. "V čase vojny bola rozšírená cholera a tífus. V Stakčíne bola poľná nemocnica. Bojovali proti sebe, ale teraž ležia spolu na stakčínskom cintoríne," povedal starosta obce Stakčín Ján Kerekanič.

Ležia vedľa seba

Približne tisíc vojakov znepriatelených armád je pochovaných na cintoríne v Stakčíne. "Aby každý vojak, ktorý padol, bol dôstojne pochovaný. Jeden kríž je pravoslávny, druhý katolícky," dodal Martin Drobňák.

O kúsok ďalej sú židovské hroby a mohyla, s ktorou sa spája aj príbeh zaplavenej obce Starina. "Jediná obec, ktorá bola zaplavená vodou. Cintorín bol exhumovaný a kostrové pozostatky boli uložené tu v Stakčíne," dodal Ján Kerekanič.

Miesto posledného odpočinku tu našli aj tí, ktorí zahynuli na ceste za lepším životom. Kostrové pozostatky nelegálnych migrantov boli nájdené v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice. "My nevieme, odkiaľ prišli, ale vieme, kde ležia," povedal Ján Kerekanič.

Ťažké ľudské osudy

Mnohé hroby na stakčínskom cintoríne majú cez sto rokov, stále sem chodia pozostalí. Vďaka nadšencom histórie a ich mravenčej práci v archívoch či matrikách vedeli množstvo padlých identifikovať. "Našli sa aj rodiny, ktoré aj na základe našej práce prišli na toto pietne miesto a našli svojich predkov. Nie sú to len drevené kríže, ale čo kríž, to aj ľudský osud a čo je smutné, násilne prerušený," dodal Martin Drobňák.

Súvisiace články