Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Muž ohlásil polícii krádež konope, doma ju pestoval vo veľkom
Zdielať na

Muž ohlásil polícii krádež konope, doma ju pestoval vo veľkom

Zdroj: reprofoto/iDnes.cz

PRAHA / Policajtom zo Šumperska oznámil koncom minulého týždňa tridsaťosemročný muž z Prahy, že mu niekto na pozemku pri rodinnom dome v jednej malej obci ukradol niekoľko desiatok rastlín konope. Keď policajti prišli oznámenia preveriť, nestačili sa čudovať. Muž v dome pestoval konope vo veľkom.

"Pri preverovaní oznámenia šumperskí kriminalisti zistili, že na pozemku pri uvedenom dome muž pestuje viac než sto ďalších rastlín konope. Pri domových prehliadkach potom navyše zaistili vyše sto rastlín vo fáze sušenia, bezmála dvesto zaváracích pohárov so spracovanou rastlinnou hmotou a ďalšiu sušenú hmotu vo vreciach," opísala hovorkyňa šumperskej polície Marie Šafářová.

Prečo na seba muž sám upozornil a fakticky sa tak udal, polícia netuší. "Vzhľadom na zistené množstvo rastlín a sušenej hmoty, konope určite nepestoval len pre vlastnú potrebu," podotkla hovorkyňa.

Väzenie

Doplnila, že kriminalisti muža stíhajú pre obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby a iného nakladania s omamnými a psychotropnými látkami a s jedmi. Hrozí mu väzenie na dva až desať rokov. "Zároveň polícia pátra po páchateľovi, ktorý časť úrody odcudzil," dodala Šafářová.
Aj pestovanie malého množstva konope je trestné.

Ako totiž upozorňuje polícia, súdy neakceptujú skutočnosť, že si zvyčajne pestovateľ zasadí toľko rastlín, aby mu poskytli množstvo drogy na celý rok dopredu do ďalšej úrody. Nepovažujú toto množstvo za malé množstvo drogy určené pre vlastnú spotrebu a pri väčšom počte rastlín býva podozrenie na to, že konope dotyčný pestuje z dôvodu ďalšieho predaja.

V týchto prípadoch síce obvykle hrozí podmienečné tresty. 

Súvisiace články