Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Biblia je najčítanejšou knihou na svete i zberateľským kúskom
Zdielať na

Biblia je najčítanejšou knihou na svete i zberateľským kúskom

BRATISLAVA / Biblia je najčítanejšou knihou na svete. Knihu kníh, ako sa jej tiež hovorí, zanechávajú niektorí svojim potomkom nielen ako duchovné dedičstvo, ale aj ako vzácny zberateľský kúsok.

Obsah biblie sa rokmi nemení, no mení sa jej obal a forma spracovania. Existujú menšie i väčšie verzie.

"Najstaršia vôbec dochovaná biblia je Sinajský kódex. Má vyše 1600 rokov," informuje marketingová manažérka vydavateľstva Ikar Andrea Coddington.

Zdobená zlatom

Jedna z najmladších biblií, ktorá vyšli na Slovensku, má iba pár mesiacov. Kniha obsahuje kompletné znenie Starého a Nového zákona, má osem ozdobných kovaní a dve kožené spony. Zdobená je zlatom.

"Má príhovor od pápeža Františka a od riaditeľky vatikánskej knižnice, ktorý bol napísaný špeciálne pre toto vydanie knihy," dodáva Coddington.

Kniha váži 6,5 kilogramu a prečítať ju celú tiež nie je úplne ľahké.

"Ak si ju niekto číta ako teologický text, tak je jedno, na ktorej strane začne a na ktorej skončí. Ak si ju číta ako historický text, tak by sa mala čítať ako príbeh," ozrejmuje.

Zberateľská hodnota

Ručná výroba, kožený obal, ale aj nízky náklad je to, čo robí z tejto rodinnej biblie unikát. Jej súčasťou je aj ruženec zo sklenených brúsených perál. Každý má svoje číslo, čo pridáva na hodnote knihy.

"Alternatíve aktíva ako rôzne umelecké predmety, zbierky alebo napríklad knihy by mohli v časoch ekonomických turbulencií, neistôt rásť na hodnote," vysvetľuje finančný analytik Stanislav Pánis.

Biblia bola vôbec prvou knihou, ktorá bola vytlačená kníhtlačou. Zo 180 kusov tej pôvodnej sa zachovalo približne dvadsať. Odvtedy ich hodnota výrazne narástla.

"Momentálna hodnota tej najzachovalejšej biblie je takmer 35 miliónov dolárov. Pred 30 rokmi ju niekto vydražil na dražbe za necelých 5 miliónov dolárov," uzavrela Coddington.

Biblia je najčítanejšou knihou na svete i zberateľským kúskom, pozrite si reportáž: