Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Izrael nepustí mladých moslimov na Chrámovú horu počas Dňa zmierenia
Zdielať na

Izrael nepustí mladých moslimov na Chrámovú horu počas Dňa zmierenia

JERUZALEM / Izrael v pondelok oznámil, že v záujme zabezpečenia pokoja počas nadchádzajúceho židovského sviatku Jom kipur (Deň zmierenia) opätovne od utorňajšieho západu slnka vykáže moslimských mužov vo veku do 40 rokov z jeruzalemskej Chrámovej hory. Informovala o tom agentúra AP.

Chrámová hora, kde sa nachádza Múr nárekov, je najposvätnejším miestom judaizmu a treťou najposvätnejšou lokaitou islamu. V uplynulých dňoch sa stala dejiskom násilných zrážok.

Zákaz vstupu

Polícia uviedla, že v snahe predísť možným potýčkam medzi židmi a moslimami posilní bezpečnostné opatrenia a od západu slnka v utorok zakáže moslimským mužom do 40 rokov vstup do komplexu mešity al-Aksá.
Židovský Deň zmierenie sa časovo prekrýva s moslimským sviatkom obetovania íd al-adhá.

Sviatok Jom kipur je dňom zmierenia, keď zbožní židia prichádzajú prosiť Boha, aby im odpustil hriechy. Zdržiavajú sa jedla a pitia a zúčastňujú sa bohoslužieb v synagógach.

Prerušenie bežného života

Počas sviatku sa v Izraeli zastavuje bežný život - firmy a letiská nepracujú, televízne a rozhlasové stanice nevysielajú. Cesty sú prázdne, bez automobilov, čo mnohí sekulárni Izraelčania využívajú na jazdu na bicykloch.

Sviatok sa tento rok začína v utorok pri západe slnka a skončí sa v stredu večer.

Obetovanie syna

Moslimský sviatok íd al-adhá je trojdňový a tento rok tiež začína v utorok večer. Ide o pripomenutie ochoty proroka Ibráhíma - alebo Abraháma, ako ho uvádza Biblia - obetovať svojho syna v súlade s Božou vôľou. Boh mu však dal možnosť obetovať miesto syna ovcu. Aj preto sa moslimský sviatok obetovania začína porážkou oviec, dobytka a iných zvierat, pričom časť mäsa sa má rozdať chudobným.

Zákaz vstupu pre moslimov na Chrámovú horu uplatňuje Izrael s prestávkami po tom, ako došlo v komplexe a inde k protestom a následným potýčkam polície s prevažne mladými Palestínčanmi, ktorí hádzali na policajtov kamene.

Priamo v Jeruzaleme bola aj redaktork televízie JOJ Roman Gaduš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy