Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svetový šéfkuchár v školskej jedálni. Michal Lachkovič varí pre deti
Zdielať na

Svetový šéfkuchár v školskej jedálni. Michal Lachkovič varí pre deti

BRATISLAVA / Miloš Lachkovič je špičkový šéfkuchár, ktorý získal skúsenosti z celého sveta. Domov si tiež priniesol mnoho ocenení zo svetových súťaží. A nevarí v drahej reštaurácii, ale v jednej zo školských jedální.

Miloš Lachkovič je hlavný kuchár zo školskej jedálne na základnej škole v Stupave. Je tiež ambasádorom Slovenska v organizácii Kuchári bez hraníc. Získal viacero ocenení. Najcennejšie je preňho ale len jedno.

"Je to titul World Master Chef, je to titul udelený svetovou organizáciou profesionálov. Udeľuje sa na základe práce, správania, životného štýlu," prezradil šéfkuchár. Toto ocenenie získal ako vôbec prvý Slovák.

Odznaky organizácii

Má tiež šerpu. "Som prezident Aregala Slovakia, prezident Aregala Kuchári bez hraníc a na tej šerpe sú odznaky od ostatných kuchárskych organizácii, s ktorými spolupracujeme," vysvetľuje Lachkovič.

Hoci je Slovákom, chodí napríklad do Talianska hodnotiť taliansku pizzu. "Tento rok to bolo druhý raz, čo som bol na majstrovstvách sveta hodnotiť pizzu," hovorí. Okrem neho boli porotcami Švajčiari, Angličania, Taliani, Rumuni i Japonci.

Kuchári bez hraníc

Organizácia Kuchári bez hraníc má pre zmenu charitatívny rozmer. "Ide o združenie, sme priatelia z asi ôsmich štátov a vždy, keď sa stretávame, ideme hodnotiť súťaž. Popri nej vytvoríme aj charitatívnu akciu buď pre deti, alebo hotelové akadémie, pre telesne postihnutých, navštívenie nemocnice alebo školy," ozrejmuje.

Hoci je svetovo uznávaným, rozhodol sa variť v školskej jedálni. "Chcem sa venovať deťom. Totiž tých ľudí bude časom chodiť do reštaurácie stále menej a menej, preto si musíme vychovávať tých hostí," prezrádza.

"Najlepší hodnotiteľ je vaše dieťa. Lebo neklame, povie pravdu a vždy vie, čo je dobré," dodáva.

Na základnej škole v Stupave si deti už od prvého ročníka vyberajú z dvoch jedál.

Svetový šéfkuchár v školskej jedálni. Michal Lachkovič pracuje na základnej škole, pozrite si reportáž:

Súvisiace články