Zatiahnuté
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nejde o život, ide o film. Slovenská tvorba zaplavila kinosály
Zdielať na

Nejde o život, ide o film. Slovenská tvorba zaplavila kinosály

BRATISLAVA / Slovenská kinematografia začína produkovať kvalitné filmy, ktoré získavajú ocenenia na rôznych medzinárodných festivaloch. Počas tohto týždňa si ich môžu diváci vychutnať vo viacerých mestách na Slovensku.

Skúsení filmoví harcovníci či kinematografickí debutanti prichádzajú s námetmi, ktoré zaujmú ako komerčného, tak aj náročného filmového diváka.

"Tých filmov je už toľko, že sa dá o nich rozprávať a bolo by dobré, aby sa ten slovenský film nejako propagoval," uviedol prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Marek Leščák.

Slovenský úspech

Najlepšou reklamou pre slovenský film je preto rozhodne úspech. Nie len v domácich, ale aj zahraničných kinosálach. Desiatky ocenení si už vyslúžil film Koza o životnom príbehu olympijského boxeristu Petra Baláža, ktorý napriek úspechu skončil na okraji spoločnosti.

"Film sa natočil, pobehal po svete. Máme asi 20 cien z medzinárodných festivalov a teraz je nominovaný na Slnko v sieti v šiestich kategóriách," prezradil režisér filmu Koza Ivan Ostrekovský.

Desiatky filmov

Veľké očakávania ale so svojou novinkou majú aj ďalší filmári. V snímke opisujú príbeh Stanka, talianskeho podvodníka, ktorý sa rozhodol zmeniť svoj život.

"Príbeh je o tom, že Stanko síce chce dostať po čom túži, ale ako to v živote býva nedostane to, čo chce, ale to, čo potrebuje, aj keď o tom nevie," odtajil režisér filmu Stanko Rasťo Boroš.

Nedostatok peňazí

Hrané či dokumentárne námety môžeme rátať na desiatky. Entuziazmus filmárov ale často naráža na nedostatok peňazí.

"Snažili sme sa, napriek tomu, že sme mali také obmedzenia, pracovať v rámci tých obmedzení, prispôsobiť tomu tie výrobné podmienky," uviedla producentka filmu Stanko Barbara Harmová Hessová.

Audiovizuálny fond

Na Slovensku existuje Audiovizuálny fond, ktorý kvalitné projekty podporuje. Tento rok dokonca o pol milióna eur viac ako vlani.

"Treba krok za krokom niečo zlepšovať a podporovať a veriť, že už slovenský film sa nikdy nedostane do situácie spred 8 až 10 rokov, kedy sa prakticky žiadny slovenský film nevyrábal," uzavrel minister kultúry Marek Maďarič.

Nejde o život, ide o film. Slovenská tvorba zaplavila kinosály, pozrite si reportáž:

Súvisiace články