Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
O bezpečnosť na svahu sa stará lyžiarska hliadka, takto funguje
Zdielať na

O bezpečnosť na svahu sa stará lyžiarska hliadka, takto funguje

VYSOKÉ TATRY / Lyžiarska zjazdovka je nebezpečné miesto, svedčí o tom aj množstvo úrazov, ktoré sa na svahoch udejú. O zníženie rizika na únosnú mieru sa starajú aj pracovníci technického zasnežovania.

Pracovníci technického zasnežovania vyrážajú pred začiatkom prevádzky na zjazdovku, aby na ňu umiestnili vyše 600 palíc.

"Každá jedna palica na zjazdovke vytyčuje priestor, ktorý je kontrolovaný, hovorí o bezpečnosti tej zjazdovky," ozrejmuje hovorkyňa Tatra Mountain Resort Zuzana Fabiánová.

Dôležité palice

Pre lyžiarov a snowbordistov sú tieto palice mimoriadne dôležité. "Hlavne v zhoršenom počasí, v zlej viditeľnosti vlastne udáva tým lyžiarom smer, kadiaľ zjazdovka ide, aby na svahu nepoblúdili," vysvetľuje záchranár Miroslav Živčák.

Hoci slúžia bezpečnosti lyžiarov a snowbordistov, viacero palíc zo svahov zmizlo. Ukradli ich.

"Možno je to nejaká atrakcia, takže máme skúsenosti, že tie palice nám miznú," hovorí Fabiánová.

Keď ale zmizne palica, môže sa stať, že si lyžiar nevšimne okraj svahu a v rýchlosti vyletí do neupraveného terénu. "Tam môže dôjsť k nejakému úrazu," dodáva Živčák.

Biely kódex

Na trati sa tiež objavili bezpečnostné siete, rôzne upozorňujúce banery a pevné prekážky sú obalené mäkkými matracmi. špeciálnu kategóriu tvorí ski patrola. Sú to muži v reflexných uniformách, ktorí kontrolujú poriadok na zjazdovkách a divokým lyžiarom či snowboardistom rozdávajú takzvaný biely kódex. "Sú to pokyny, ktorými sa každý lyžiar má riadiť, alebo mal riadiť," hovorí Fabiánová.

Lyžiari a snowboardisti by pravidlá mali poznať už pred nástupom na lanovku, aby ich ski patrola nemusela zastaviť.

O bezpečnosť na svahu sa príkladne starajú, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články