Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pokuta vodičom hrozí za pomalú jazdu, ošpliechanie chodcov aj vulgarizmy
Zdielať na

Pokuta vodičom hrozí za pomalú jazdu, ošpliechanie chodcov aj vulgarizmy

BRATISLAVA / Nový sadzobník pokút za dopravné priestupky platí už niekoľko týždňov. Priniesol niekoľko zmien najmä v pokutách pre cestných pirátov. sankcie hrozia aj za menej tradičné priestupky.

Policajti každý deň riešia stovky až tisícky vodičov za prekročenie rýchlosti, nezastavenie na stopke alebo za nesprávnu jazdu. V sadzobníku pokút sú aj priestupky, o ktorých niektorí vodiči ani len netušia.

Voda na chodcov

Nielen vysoká rýchlosť je pokutovaná, ale aj jej opak - príliš pomalá jazda. "V lete sme boli svedkami rôznych obmedzení na diaľniciach a rýchlostných cestách. Rýchlosti boli obmedzené na 60 alebo 70 a našli sa vodiči, ktorí napriek tomu jazdili oveľa menšou rýchlosťou - 50 alebo 40," uviedol policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Pokutované môže byť aj bezdôvodné spomalenie alebo zastavenie, pretože vodiči jazdiaci za vami nemusia tak rýchlo zareagovať. Špliechať vodu z kaluží na chodcov, obťažovať okolie hlučným autom, alebo znečisťovať prostredie vozidlom - aj to sú dôvody na pokutu, ktorá sa šplhá až na 60 eur.

Pokuta za otváranie dverí

Pokutu vodiči môžu dostať aj za otváranie dverí a nastupovanie. Ak otváraním ohrozíte bezpečnosť premávky, zaplatiť môžete 30 eur. Pri nepozornom otváraní dverí sa stáva veľa nehôd. Mimoriadne nebezpečné to je pre cyklistov.

V prípade nehody alebo závady je povinnosťou vodiča umiestniť výstražný trojuholník. "Vodič je povinný použiť z povinnej výbavy výstražný trojuholník, a to napríklad na diaľnici a rýchlostnej ceste vo vzdialenosti 100 metrov za vozidlom, na iných typoch ciest minimálne 50 metrov za vozidlom, v obci samozrejme 50 metrov ale podľa okolností to môže byť aj menej," vysvetľuje Ábel. 

Vulgarizmy a hanlivé gestá

Aj odstavené alebo pokazené vozidlo je nutné zabezpečiť tak, aby nezavadzalo a nespôsobilo kolíziu a aby ho nikto neukradol. Aj za to je pokuta 30 až 50 eur.

Vulgarizmy alebo neslušné gestá je tiež dobré zvážiť. Aj za tie sú sankcie. "Existujú príklady samotných dopravných nehôd a kolízií, ktoré nastali práve z tohoto dôvodu, že sa sústredil na hanlivé gestá a popritom zapríčinil napríklad reťazovú nehodu," dodal Ábel.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy