Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nové pravidlá na cestách. Pribudnú povinnosti aj pokuty
Zdielať na

Nové pravidlá na cestách. Pribudnú povinnosti aj pokuty

BRATISLAVA / Od nového roka čaká motoristov, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky, niekoľko zmien. Niektoré nám majú život uľahčiť, znepríjemnia ho ale tým, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá.

Pokuty budú od nového roka prísnejšie. Dôvod je ten, že priestupkov je stále viac. "Najmä v oblasti takých, ako to policajti definujú - superturbopirátov. Sprísňujú sa podmienky aj v priestupkoch objektívnej zodpovednosti," potvrdzuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Niektoré pokuty môžu dosiahnuť pomerne závratnú výšku. "Týka sa to najmä vodičov, ktorí budú mimo obce jazdiť viac ako 150-kilometrovou rýchlosťou a po diaľniciach viac ako 190-tkou," hovorí Palesch.

Pri prekročení rýchlosti o 21 až 50 kilometrov za hodinu v obci a o 31 až 60 kilometrov mimo obce, sa pokuta pohybuje od 150 do 600 eur v správnom konaní a od 30 do 400 eur v blokovom konaní. "Stále platí aj zadržanie vodičáku na tri roky," zdôrazňuje Palesch.

Dôraz na bezpečnosť

Menia sa aj predpisy. Týkajú sa aj cyklistov. Napríklad, deti na cyklosedačke budú musieť mať prilbu. "Deti do 12 rokov sa nebudú môcť prepravovať ako spolujazdci na všetkých vozidlách kategórie L. Doteraz zákon hovoril o motocykloch, teraz do toho spadajú aj trojkolky či štvorkolky," upozorňuje odborník.

Podľa novely budú kolobežkári definovaní ako chodci. Budú teda môcť jazdiť po chodníkoch, nie ale rýchlosťou vyššou ako šesť kilometrov za hodinu. "Rovnako budú chodci aj skateboardisti," dopĺňa Palesch.

Prísnejšie pravidlá

Opäť sa sprísňuje postih pre vodičov za ohrozenie chodcov na chodníku a cyklistov pri obchádzaní a predchádzaní.

Vodiči rovnako nebudú môcť zastaviť a stáť na zastávkach autobusov, ani na koridoroch pre cyklistov. 

Téme sa venovali Noviny o 12tej. Pozrite sa:

Najčítanejšie správy