Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Autá postihnuté emisným škandálom bude nutné upraviť. Nikto nevie, ako
Zdielať na

Autá postihnuté emisným škandálom bude nutné upraviť. Nikto nevie, ako

BRATISLAVA / Škandál s falošnými emisnými kontrolami vozidiel mení pravidlá hry. Európska únia chystá nové metódy merania priamo v bežnej cestnej premávke. Už o pár mesiacov by mali začať zvolávať státisíce vozidiel na úpravu - stále však nie je jasné, čo bude treba s motormi urobiť, aby spĺňali normy.

Majiteľov vozidiel s problémovými motormi pravdepodobne čaká povinné zvolávanie aj na Slovensku. "Môžeme predpokladať, že pôjde o povinné zvolávacie akcie, ktoré na Slovensku bude organizovať importér," informuje hovorca MDVRR Martin Kóňa.

V Nemecku sa zvolávanie vozidiel na povinnú úpravu má začať už na jar budúceho roka. Postupne sa potom pridajú aj ďalšie štáty únie. "Budú musieť navštíviť autorizovaný servis, kde sa podrobia kontrole a úpravám tak, aby ich vozidlo bolo v súlade so schválením," tvrdí Kóňa.

Základom emisného podvodu bol softvér, riešením teda môže byť zmena softvéru, možno však bude nutné zmeniť súčiastky motora. Iba odstránenie problémového softvéru nebude stačiť.

"Malo by to priaznivý vplyv na spotrebu, na emisie, ale malo by to nepriaznivý vplyv na dynamiku - to auto trochu zlenivie," vysvetľuje výkonný riaditeľ SEKA Peter Lenďák.

Majitelia vozidiel nechcú mať ani menej dynamické auto, ani také, ktoré má horšie emisné výsledky. Zatiaľ stále nie je zrejmé, ako chce Volkswagen situáciu riešiť.

"Pri motoroch 2,0 tdi je možné, že to bude riešené softvérovou úpravou, pri motoroch 1,2 a 1,6, nevieme," hovorí výkonný riaditeľ.

"Do konca novembra EK očakáva, že bude mať zozbierané všetky výsledky týchto zistení, na základe toho môže pristúpiť k ďalším krokom. Má viacero možností, vrátane pokutovania," povedal hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Peňaženka majiteľov áut by mala zostať nedotknutá. "Keďže chyba sa nestala na strane vodičov, oprava by ich nemala nič stáť," dodáva Kóňa.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy