Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šéf českej Škody Winfried Vahland opúšťa koncern
Zdielať na

Šéf českej Škody Winfried Vahland opúšťa koncern

HAMBURG / Winfried Vahland, ktorý je šéfom českej Škoda Auto a od novembra mal prevziať vedenie operácií Volkswagen v Severnej Amerike, úplne opustí skupinu Volkswagen. Agentúre Reuters to povedal informovaný zdroj, ktorý tak potvrdil predošlé správy nemeckého týždenníka Auto Bild.

"S aférou okolo dieselových motorov nemá rozhodnutie Winfrieda Vahlanda nič spoločného. K tomuto rozhodnutiu ho viedli rozdielne názory na podobu nového koncernového regiónu v Severnej Amerike, ktorý mal riadiť," uviedol hovorca Škody Jozef Baláž. Hrať úlohu v jeho rozhodnutí mali i osobné dôvody. 

Vahland bol poverený riadením operácií v Severnej Amerike v rámci zmien vo vedení pre emisný škandál. S jeho nasadením sa ale údajne počítalo už predtým a škandál proces len urýchlil. Podľa prvotných špekulácii bol aj jedným z kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa celej automobilovej skupiny. 

Služba koncernu

Winfried Vahland začal svoje pôsobenie v koncerne Volkswagenu v roku 1990. Od roku 2005 pôsobil ako výkonný riaditeľ Volkswagenu v Číne a v roku 2010 bol menovaný na post predsedu predstavenstva značky Škoda. Pod jeho vedením uskutočnila Škoda najväčšiu rastovú a modelovú ofenzívu vo svojej histórii.

"Profesor Vahland ukázal v uplynulých 25 rokoch veľkú službu celému koncernu. Rešpektujeme jeho rozhodnutie a ďakujeme mu za jeho mimoriadny výkon," uviedol predseda predstavenstva koncernu Volkswagen Matthias Müller. 

Škandál s emisiami

Volkswagen v septembri priznal, že do približne 11 miliónov áut s naftovými motormi po celom svete inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s výsledkami merania emisií. Škandál zrazil trhovú hodnotu podniku o tretinu, donútil k odchodu generálneho riaditeľa spoločnosti a viedol k vyšetrovaniu po celom svete.

Na čele mladoboleslavského podniku má Vahlanda nahradiť Bernhard Maier, súčasný šéf odbytu značky Porsche.

Pozrite si reportáž o problémoch jednej z najväčších automobiliek sveta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy